Translate

Search This Blog

Showing posts with label Bank Exam. Show all posts
Showing posts with label Bank Exam. Show all posts

Saturday, March 8, 2014

Current Affairs of May 2013-Part 2 of 5

21.Iran in May 2013 gave ______________ news agency permission to reopen its Tehran bureau. The work there was suspended in March 2012 over one of its video reports?
a) Reuters
b) APTN
c) PTI
d) Federal Agency on Press
Answer: (a) Reuters

22. Preliminary data released from _______________ statistics agency in May 2013 revealed the fact that the French economy has entered a shallow recession after shrinking by 0.2 percent in the first quarter of the year.
a) UK National Statistics
b) Albania Institute of Statistics
c) Bahamas The Department of Statistics
d) INSEE (National Institute for Statistics and Economic Studies)
Answer: (d) INSEE (National Institute for Statistics and Economic Studies)

23. India and Netherlands in May 2013 signed a Memorandum of Understanding on _____________ in the field of Spatial Planning, Water Management, and Mobility Management at Hague, Netherlands during the visit of Kamal Nath, Minister for Urban Development and Parliamentary Affairs.
a) Development Cooperation 
b) Planning Cooperation
c) Technical Cooperation
d) None of the above 
Answer: (c) Technical Cooperation

24. 14th Round of India–EU BTIA Negotiation Concluded in May 2013 was held at _______?
a) London
b) Geneva
c) New Delhi
d) Mumbai
Answer: (c) New Delhi

25. Name the country that legalized Gay Marriage in May 2013?
a) Britain
b) France
c) Germany
d) USA
Answer: (b) France

26. The Democratic Republic of Congo (DRC) in May 2013 declared that it will start the work on world’s biggest hydroelectric __________ dam on Congo River in October 2015?
a) Inga Dam
b) Three Gorges Dam
c) Congo Dam
d) Kiymbi Dam
Answer: (a) Inga Dam

27. The Indian envoy to Colombo Ashok K Kantha in May 2013 announced that Indian companies have invested nearly ________ billion dollars in Sri Lanka, since 2003.
a) 11
b) 1
c) 3
d) 7
Answer: (b) 1

28.
 A bilateral meeting between India and Switzerland was concluded in May 2013 at __________? The meeting was held on the sidelines of World Health Assembly.
a) New Delhi
b) Bern
c) Zentrum Paul Klee
d) Geneva
Answer: (d) Geneva

29. Afghanistan Parliament on in May 2013 blocked law aimed at strengthening provisions for women's freedom. The Parliament argued that parts of the law _____________?
a) Violated Islamic principles and encouraged disobedience
b) Violated Islamic Principles 
c) Encouraged Disobedience 
d) Violation of moral code and religious law of Islam
Answer: (a) Violated Islamic principles and encouraged disobedience

30. What is the target that India China wants to achieve in two-way trade by 2015 for the financial year 2014-15?
a) 110 Billion US Dollars
b) 100 Billion US Dollars
c) 90 Billion US Dollars
d) 105 Billion US Dollars
Answer: (b) 100 Billion US Dollars 

31.Which of the following is correctly matched with reference to Italian Open 2013?
a) Rafael Nadal beat Roger Federar to win Italian Open 2013
b) Roger Federar beat Rafael Nadal to win Italian Open 2013
c) Novak Djokovic defeated Roger Federar  to win Italian Open 2013
d) Andy Murray defeated Rafael Nadal to win Italian Open 2013
Answer: (a) Rafael Nadal beat Roger Federar to win Italian Open 2013

32. The Boxers from which Country won the 2013 Invitational FXTM International Limassol Boxing Cup held in Limassol, Cyprus on 19 May 2013.
a) Belgium
b) Germany
c) Pakistan
d) India
Answer: (d) India

33. Name the IPL Team which Defeated Chennai Super Kings in Final to Lift its First IPL Trophy by winning the IPL Season 6
a) Kolkata Knight Riders
b) Pune Warriors
c) Royal Challengers Bangalore
d) Mumbai Indians 
Answer: (d) Mumbai Indians 

34. Name the top seeded Doubles Players who defeated Mahesh Bhupati and Rohan Bopanna on 19 May 2013 to claim the Rome Master 2013.
a) Philipp Marx and Florin Mergea
b) Martin Damm and Leander Paes
c) Mariusz Fyrstenberg and Marcin Matkowski
d) Mike and Bob Aryan
Answer: (d) Mike and Bob Aryan

35. Name the government Body which will Provide Financial Assistance to Mary Kom Regional Boxing Foundation, in Imphal
a) National Sports Development Fund
b) Sports Development Council
c) All India Council of Sports Development
d) Sports Committee of India
Answer: (a) National Sports Development Fund 


36.The Supreme Court of India on 19 May 2013 pronounced its decision on the two-finger test on a rape victim and directed the government to provide better medical procedures to confirm sexual assault. What is the reason cited by the Court to ban the two finger test?
a) Because the test is medically unfit
b) Because it impacts the health of the victim
c) The test violates her right to privacy
d) All the three reasons mentioned above were cited by the court 
Answer: (c) The test violates her right to privacy

37. The Election Commission of India and the National Literacy Mission Authority, Ministry of Human Resource Development, on 21 May 2013 signed a Memorandum of Understanding (MoU) on _______________ in New Delhi? 
a) Electoral Literacy and Greater Participation for a Stronger and Inclusive Democracy
b) Greater Participation for a Stronger and Inclusive Democracy only
c) Electoral Literacy and Greater Participation for Democracy only 
d) Electoral Literacy and Inclusive Democracy only 
Answer: (a) Electoral Literacy and Greater Participation for a Stronger and Inclusive Democracy

38. The Union Ministry of Health and Family Welfare on 21 May 2013 relaxed the eligibility parameters for the _____________ with an expectation of reducing the neonatal and maternal mortality in young mothers.
a) Janani Suraksha Yojana 
b) Janani-shishu Suraksha Yojna
c) Sishu-Janani Suraksha Yojna
d) Maa-Shishu Suraksha yojna
Answer: (a) Janani Suraksha Yojana 

39. The Cabinet Committee on Economic Affairs on 23 May 2013 approved the proposal of Department of AIDS Control, Ministry of Health & Family Welfare for the implementation of National AIDS Control Support Project (NACSP) under the National AIDS Control Programme (NACP). The amount for this would be 2550 crore Rupees. The Government of India as well as the World Bank will finance the NACP in equal proportions. Which of the following statements about the benefits of project is/are false?
I. Strengthening Behaviour Change Communication (BCC) and demand generation
II. Intensifying and consolidating prevention services with a focus on highly vulnerable populations, high risk groups and bridge population
III. Institutional strengthening and financial management
IV. The project would also help in controlling the spread of HIV infection in India as well as the countries in the sub-continent 
a) Statement I and IV are false
b) Statement I and II are False
c) Statement IV Is false
d) Statement III is False
Answer: (c) Statement IV is false

40. The Union Government of India on 24 May 2013 announced that under the 12th Five Year Plan it will set up Institutes of Teacher Training at Block Level in __________ districts. The decision of the union Government will help in strengthening the teacher training capacity across the nation.
a) 197 
b) 196
c) 200
d) 176
Answer: (b) 196 

Friday, March 7, 2014

Current Affairs of April 2013-Part-1 of 7

Current Affairs of April 2013-Part-1 (20 Quiz)


1.The US team of scientists found the mechanism which is responsible for the ageing process. Where is this mechanism located?
a) Inside the face
b) Inside the skin
c) Inside the brain
d) Inside the heart 
Answer: (c) Inside the brain

2. US Scientists at the Harvard University created a robot of the size of fly. What is the name of this robot?
a) Robo-Fly
b) Robotic Fly
c) Fly-Robot
d) Fly Me
Answer: (a) Robo-Fly

3. The IBM scientists on 1 May 2013 released the smallest movie of the world. What is the name of this movie?
a) Atoms and Their Life
b) A Boy and His Atom
c) Atoms and a Boy
d) The Smallest Atom
Answer: (b) A Boy and His Atom

4.
 The scientists at the North Dakota State University developed a process called _________ which can help embed the radio frequency identification (RFID) chips on the paper. Fill in the blank with an appropriate option. 
a) Plasma Etcher Process
b) Radio-Frequency Electromagnetic Process
c) Electromagnetic Induction Process
d) Laser Enabled Advanced Packaging
Answer: (d) Laser Enabled Advanced Packaging

5. What is the name of six huge wildfires that broke out in California on 2 May 2013 near Camarillo?
a) McNally Fire
b) Camarillo Springs Wildfire
c) Esperanza Fire
d) Cedar Fire
Answer: (b) Camarillo Springs Wildfire 

6.The Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) on 2 May 2013 cleared 10500-crore rupees investment proposal in India for which company?
a) IKEA
b) HP
c) Sony
d) M&S
Answer: (a) IKEA

7. 
Name the 8-inch tablet launched by Samsung, the South Korean electronics company on 3 May 2013.
a) Galaxy 210
b) Galaxy Note 510
c) Galaxy Note 201
d) Galaxy 510
Answer: (b) Galaxy Note 510

8. Telecom carriers Reliance Jio Infocomm, Dialog Axiata from Sri Lanka, Vodafone Group of the UK, Omantel from Oman, Etisalat from the UAE and Telekom Malaysia from Malaysia on 30 April 2013 formed a consortium to set up _________ submarine cable system to connect Singapore and Malaysia to the Middle East. 
a) Construction and Maintenance Agreement(C&MA)
b) Bengal consortium
c) Cable System Getaway 
d) Bay of Bengal Gateway (BBG)
Answer: (d) Bay of Bengal Gateway (BBG)

9. Which mobile company on 29 April 2013 Introduced Flat Roaming Rates for its African Customers in order to strengthen its services?
a) Vodafone
b) Tata Indicom
c) Bharti Airtel
d) Reliance Jio Infocomm
Answer: (c) Bharti Airtel

10. Which company on 6 May 2013 signed agreement with Falcorp of South Africa to float a new company?
a) Tech Mahindra
b) Mahindra Satyam
c) Mahindra and Mahindra
d) None of these 
Answer: (a) Tech Mahindra 

11.The Union government keeping into consideration the widening trade gap, had set up a six-member inter-ministerial committee in the last week of April 2013 under the chairmanship of ___________ to suggest measures for enhancing MSME exports.
a) R S Gujral
b) Sumit Bose
c) Madhav Lal
d) S R Rao
Answer: (a) R S Gujral

12. Which of the following statements about the roles and duties will the six member committee on trade-gap is true?
I. The committee will suggest short and long term measures to enhance exports from MSME sector.
II. It will submit its recommendations by mid-May 2013.
III. The other members of the committee include Commerce Secretary S R Rao, Revenue Secretary Sumit Bose, MSME Secretary Madhav Lal, Financial Services Secretary Rajiv Takru and Chief Economic Adviser Raghuram Rajan.
IV. None of these statements are true
a) Statements IV is true
b) Statements I, II, and III are true
c) Statements I and II are true
d) Statements II and III are true 
Answer: (b) Statements I, II, and III are true

13. The Union Cabinet of India on 1 May 2013 approved the launch of the ___________ Mission to reduce rates of infant mortality, maternal mortality and for universal access to reproductive health care.
a) National Urban Health Mission
b) National Maternity Management Mission
c) National Infant and Mother Mortality Mission 
d) Universal Access To Reproductive Health Care Mission
Answer: (a) National Urban Health Mission

14. The recently proposed National Urban Health Mission is will implemented in how many cities of towns across the country?
a) 999
b) 779
c) 949
d) 786
Answer: (b) 779

15. The Cabinet Committee on Security (CCS) under the Prime Minister of India, Manmohan Singh approved 11000 crore Rupees project on 1 May 2013 for modernisation of _____________?
a) Delhi police
b) Central paramilitary forces.
c) Black Commando Force 
d) Indian Army 
Answer: (b) Central paramilitary forces. 

16.The unemployment rate of Spain in the first quarter of 2013 has gone up to what percent?
a) 31 percent
b) 29.3 percent
c) 27.2 percent
d) 17 percent 
Answer: (c) 27.2 percent

17. Name the country that joined the Shanghai Cooperation Organisation (SCO) as its dialogue partner by signing an MoU?
a) Sri Lanka
b) Mongolia
c) Belarus
d) Turkey
Answer: (d) Turkey

18. India and Saudi Arabia in April 2013 decided to set up a joint working group to address the concerns of expatriate Indian workers in Saudi Arabia on ___________law?
a) Expatriate law
b) Renunciation of allegiance law
c) Nitaqat Law
d) None of the above
Answer: (c) Nitaqat law

19. Turkey Treasury Undersecretariat on 26 April 2013 announced that it would close the debt chapter with IMF (International Monetary Fund) by refunding 422.1 million US dollars of capital as part of its 19th Stand-by. This will end Turkey’s _________ year long indebter category from IMF.
a) 45 years
b) 51 years
c) 49 years
d) 52 years
Answer: (d) 52 years

20. _________ in the month of April 2013, became the first US State that allowed its residents to play online poker for money, legally.
a) Nevada
b) New York
c) Los Vegas
d) Michigan
Answer: (a) Nevada

Wednesday, August 21, 2013

Knowledge Booster For RAS and Other Exams August 2013

Knowledge Booster For RAS and Other Exams August 2013

नॉलेज बूस्टर अगस्त २०१३ 


१. नए गृह सचिव किसे बनाया गया है - अनिल गोस्वामी 

२. 'द आर्फन मास्टर्स सन ' उपन्यास के लेखक कौन हैं- एडम जोंसन 

३. कुडनकुलम परमाणु संयंत्र किस राज्य मैं हैं- कर्णाटक 

४. भारत सरकार ने बर्ष २०१३ को किसके संरक्षण के रूप में मानाने की घोषणा की हैं- जल 

५. विश्व व्यापर संगठन के नए प्रमुख का क्या नाम हैं- रोबेर्टो अजेवेदो 

६. राष्ट्रीय प्रोद्योगिकी दिवस कब मनाया जाता हैं-  ११ मई 

७. E. L.  कोनिग्सबर्ग जिनका निधन हो गया है , वो कौन थे? - लेखिका 

Monday, November 19, 2012

Samsamyik Prashan-17

समसामयिक प्रश्न-17
 
SAMSAMYIK PRASHAN-17
 

1. वजट 2012-13 में सर्विस टैक्स को 10 से कितने प्रतिशत कर दिया है-
-- 12

2. सचिन ने अपना सौवां शतक किस टीम के खिलाफ खेलते हुए बनाया -
-- बांग्लादेश

3. विश्व की पहली पशमीना बकरी के क्लोन का क्या नाम रखा है-
-- नूरी

4. किस  के राज्य के गठन को इस वर्ष सौ साल हो गए है-
-- बिहार

5. 59वे राष्ट्रीय फिल्म पुरस्कारों में दादा साहब फाल्के पुरस्कार किसे दिया गया है-
-- सौमित्र चटर्जी

6. अंतर राष्ट्रीय प्रेस स्वतंत्रता दिवस कब मनाया जाता है-
-- 3 मई

7. फ्रांस के नए राष्ट्र पति कौन हैं-
-- फ्रेंकोइस होलांदे

8. इस वर्ष आइफा का आयोजन कहाँ होगा-
-- सिंगापूर

9. रविन्द्र नाथ टेगोर की जयंती कब होती है-
-- 7 मई

10. राष्ट्र पति प्रतिभा पाटिल अपना कार्य काल कब समाप्त कर रही है-
-- 24 जुलाई 2012
 

Saturday, November 17, 2012

Samsamyik Prashan-06


SAMSAMYIK PRASHAN-06
 
समसामयिक प्रश्न-06


1. इंडिया अगेंस्ट करेप्सन के दूसरे खुलासे में किस सार्वजानिक व्यक्ति पर धांधली के आरोप लगाये गए-
-- नितिन गडकरी

2. किस लेखक को 2012 में दूसरी बार मेन बुकर पुरस्कार से नवाजा गया है-
-- हिलेरी मेंटल

3. फ़िल्मकार यश चोपड़ा के निर्देशन में अंतिम बनी फिल्म है-
-- जब तक है जान

4. हन्दर्सन बुक्स रिपोर्ट किससे सम्बंधित है-
-- भारत चीन युद्ध , 1962

5. किस साइक्लिस्ट को डोपिंग का दोषी करार देकर उस पर आजीवन प्रतिबंद लगा दिया-
-- लांस आर्मस्ट्रांग

6. किस किशोरी को तालिबान ने गोली मारकर घायल कर दिया-
-- मलाला

7. फिल्म चक्रब्यूह भारत की किस समस्या को दर्शाती है-
-- नक्सलवाद

8. सुनील गंगोपाध्याय किस भाषा के साहित्यकार है है जिनका अभी हल ही में निधन हो गया-
-- बांग्ला

9. संसद का शीतकालीन सत्र कब शुरू होता है-
-- 21 नवम्बर
 

Monday, November 12, 2012

Samsamyik Prashan-04

समसामयिक प्रश्न -04
 
CURRENT QUESTION-04

1. किस कार्टूनिस्ट को पिछले दिनों गिरफ्तार किया गया था-
-- असीम त्रिवेदी

2. 2014 फुटबाल विश्व कप का शुभंकर क्या बनाया गया है-
-- आर्माडिलो

3. भारत में श्वेत क्रांति के जनक के नाम से जाने वाले किस व्यक्ति का निधन हो गया -
-- वर्गीज कुरियन

4. बीते 9 सितम्बर को इसरो ने कौनसा अंतरिक्ष मिसन शुरू किया -
-- 100वां

5. यू  एस  ओपन में पुरुष एकल का ख़िताब किस खिलाडी के नाम रहा-
-- एंडी मरे

6. कुडनकुलम संयंत्र किस राज्य में है-
-- तमिलनाडु

7. KBC -6 में पहली बार में 1 करोड़ की राशी जीतने वाले व्यक्ति का नाम क्या है-
-- मनोज कुमार रैना

8. न्यू यॉर्क के ट्विन टावर पर आतंकी हमले को कितने वर्ष हो गए-
-- 11 वर्ष 

9. किस भारतीय लेखक के उपन्यास को 2012 के मैनबुक पुरस्कार के लिए सूचीबद्ध किया गया था-
-- जीत थायिल

10. बीते दिनों विश्व हिंदी सम्मलेन का आयोजन कहाँ किया गया -
-- दक्षिण अफ्रीका

11. पिछले दिनों दक्षेस देशों का सम्मलेन कहाँ आयोजित हुआ -
-- मालद्वीव

12. क्रिकेट टी-20 विश्व कप का आयोजन कहाँ किया गया-
-- श्री लंका

13. सितम्बर के किस दिन लोक सेवा दिवस मनाया जाता है-
-- 25 सितम्बर

14. ड्रीम लाइनर को उड़ाने वाली पहली भारतीय महिला पायलेट का नाम क्या है-
-- निवेदिता

15. UN एड्स ने किस भारतीय सितारे को हल में अपना सद भावना  दूत घोषित किया गया है-
-- एश्वर्या राय बच्चन

16. C P जोशी राजस्थान के कौनसे इलाके से सांसद है-
-- भील बाड़ा

17. इसरो की किस शाखा में एक संदिग्ध महिला के दाखिल होने का मामला चर्चा में रहा -
-- बंगलौर
 

Sunday, November 11, 2012

Constitutional Question-02

CONSTITUTIONAL QUESTION-02

राजनीति विज्ञान
1. संबिधान सभा के सदस्य -
-- प्रान्तों के विधान मंडलों द्वारा निर्वाचित और रियासतों के शासकों द्वारा मनोनीत किये गए

2. स्थानीय शासन को संविधान में किस अनुसूची में रखा गया है-
-- राज्य सूची

3. संयुक्त राष्ट्र संघ की सुरक्षा परिषद् में कितने सदस्य है-
-- 15

4. संविधान का कौनसा अनुच्छेद जम्मू और कश्मीर को विशेष दर्जा देता है-
-- अनुच्छेद 370

5. भारत में योजना आयोग का अध्यक्ष कौन होता है-
-- प्रधान मंत्री

6. राष्ट्र पति का खली पद कितने दिनों में भरा जा सकता है-
-- 6 महीने में

7. राज्य के प्रमुख आवश्यक तत्व संख्या में कितने है -
-- 4

8. लोक तंत्र में अल्प संख्यक के प्रतिनिध्यत्व की बात पर किसने बल दिया-
-- जे एस मिल

History Question-03

HISTORY QUESTION-03

इतिहास

1. बुध्द ने अपना पहला धर्मोपदेश कहाँ दिया था -
-- सारनाथ

2. किस बादशाह ने अंग्रेजों को बंगाल में शुल्क मुक्त व्यापर करने की सुबिधा प्रदान की-
-- जहाँगीर

3. अकबर ने इबादतखाना की स्थापना कहाँ की-
-- फतेहपुर सीकरी

4. महावीर की म्रत्यु के बाद जैन संघ का मुखिया किसे कहा जाता है-
-- सुधर्म

5. सुभाष चन्द्र बोस से पहले INA का कमांडर कौन था-
-- कप्तान मोहन सिंह

6. कौनसा शासक वर्ण व्यवस्था का रक्षक था-
-- खारवेल

7. हिरोशिमा पर एटम बम कब गिराया गया था-
-- 6 अगस्त 1945

8. भारत छोडो प्रस्ताव कब वापस ले लिया गया-
-- 1944

Computer Question-01

COMPUTER QUESTION-01

कम्प्यूटर

1. कंप्यूटर के किस भाग में अंक गणितीय गणनाएं होती है-
-- ALU

2. यूजर किसी डॉक्यूमेंट को नाम देता है, उसे क्या कहते है-
-- फाइल नेम

3. हाई लेवल लैंग्वेज में लिखा गया प्रोग्राम क्या कहता है-
-- सोर्स कॉड

4. पेग प्रीव्यू मोड़ में कौनसे पेज देखे जा सकते है-
-- डाक्यूमेंट्स के सभी पेज

5. CTRL +V किस कमांड का शोर्ट कट है-
-- पेस्ट

6. इन्टरनेट पर लोगों से संपर्क करने के लिए किस चीज का उपयोग करते है -
-- ई मेल एड्रेस

7. कंप्यूटर पर गेम खेलना कौन सरल कर देता है-
-- जॉय स्टिक

8. डाटा की जानकारी देने वाला बार कॉड कैसा होता है-
-- ऑप्टिकल

9. डिजिटल सिग्नल को एनालॉग सिग्नल में बदलने के लिए क्या उपयोग किया जाता है-
-- मॉडेम

10. पासवर्ड से यूजर को क्या फ़ायदा होता है-
-- सिस्टम में जल्दी प्रवेश मिलता है

Samanya Gyan Point Wise-04

सामान्य ज्ञान 
पॉइंट वाइज-04

कम्प्यूटर

1. कंप्यूटर के किस भाग में अंक गणितीय गणनाएं होती है-
-- ALU

2. यूजर किसी डॉक्यूमेंट को  नाम देता है, उसे क्या कहते है-
-- फाइल नेम

3. हाई लेवल लैंग्वेज में लिखा गया प्रोग्राम क्या कहता है-
-- सोर्स कॉड

4. पेग प्रीव्यू मोड़ में कौनसे पेज देखे जा सकते है-
-- डाक्यूमेंट्स के सभी पेज

5. CTRL +V किस कमांड का शोर्ट कट है-
-- पेस्ट

6. इन्टरनेट पर लोगों से संपर्क करने के लिए किस चीज का उपयोग करते है -
-- ई मेल एड्रेस

7. कंप्यूटर पर गेम खेलना कौन सरल कर देता है-
-- जॉय स्टिक

8. डाटा की जानकारी देने वाला बार कॉड कैसा होता है-
-- ऑप्टिकल

9. डिजिटल सिग्नल को एनालॉग सिग्नल में बदलने के लिए क्या उपयोग किया जाता है-
-- मॉडेम

10. पासवर्ड से यूजर को क्या फ़ायदा होता है-
-- सिस्टम में जल्दी प्रवेश मिलता है

इतिहास

1. बुध्द ने अपना पहला धर्मोपदेश कहाँ दिया था -
-- सारनाथ

2. किस बादशाह ने अंग्रेजों को बंगाल में शुल्क मुक्त व्यापर करने की सुबिधा प्रदान की-
-- जहाँगीर

3. अकबर ने इबादतखाना की स्थापना कहाँ की-
-- फतेहपुर सीकरी

4. महावीर की म्रत्यु के बाद जैन संघ का मुखिया किसे कहा जाता है-
-- सुधर्म

5. सुभाष चन्द्र बोस से पहले INA का कमांडर कौन था-
-- कप्तान मोहन सिंह 

6. कौनसा शासक वर्ण व्यवस्था का रक्षक था-
-- खारवेल

7. हिरोशिमा पर एटम बम कब गिराया गया था-
-- 6 अगस्त 1945

8. भारत छोडो प्रस्ताव कब वापस ले लिया गया-
-- 1944

भारत में प्रथम


1. ओलिंपिक पदक जितने वाली भारत की पहली महिला खिलाडी कौन है-
-- करणं मल्लेश्वरी

2. भारत की पहली महिला मुख्य मंत्री कौन थी -
-- सुचेता कृपलानी

3. भारत के पहले उप राष्ट्र पति कौन थे-
-- सर्व पल्ली राधा कृष्णन

4. योजना आयोग का पहला अध्यक्ष कौन है-
-- जवाहर लाल नेहरु

5. लाइफ टाइम अचीवमेंट के लिए ओस्कर पाने वाले पहले भारतीय कौन थे-
-- सत्यजीत रे

6. नोबेल पुरस्कार पाने बाला पहला भारतीय नागरिक कौन था-
-- रविन्द्र नाथ टेगौर

7. भारत की ओर से छोड़ा गया पहला उपग्रह कौन सा है-
-- आर्य भट्ट

8. भारत की पहली स्वदेशी बेलेस्टिक मिसाइल कौनसी है-
-- पृथ्वी -1

9.  भारत का पहला मुख्य न्यायाधीश कौन था-
-- एच जे कनिया

10. भारत की पहली मिस वर्ल्ड कौन थी-
-- रीता फारिया

राजनीति  विज्ञान

1. संबिधान सभा के सदस्य -
-- प्रान्तों के विधान मंडलों द्वारा निर्वाचित और रियासतों के शासकों द्वारा मनोनीत किये गए

2. स्थानीय शासन को संविधान में किस अनुसूची में रखा गया है-
-- राज्य सूची

3. संयुक्त राष्ट्र संघ की सुरक्षा परिषद् में कितने सदस्य है-
-- 15

4. संविधान का कौनसा अनुच्छेद जम्मू और कश्मीर को विशेष दर्जा देता है-
-- अनुच्छेद 370

5. भारत में योजना आयोग का अध्यक्ष कौन होता है-
-- प्रधान मंत्री

6. राष्ट्र पति का खली पद कितने दिनों में भरा जा सकता है-
-- 6 महीने में

7. राज्य के प्रमुख आवश्यक तत्व संख्या में कितने है -
-- 4

8. लोक तंत्र में अल्प संख्यक के प्रतिनिध्यत्व की बात पर किसने बल दिया-
-- जे एस मिल




 

History Question-01

इतिहास सामान्य ज्ञान -01


1. 1857 के विद्रोह को कुचले ने किये अंग्रेजों ने किस पडोसी देश की सहायता ली थी-
-- नेपाल से
2. मयूर सिंहाशन का निर्माण किसके काल में हुआ-
-- शाहजहाँ
3. भारतीय राष्ट्रीय कोंग्रेस का पहला अधिवेशन कहाँ पर हुआ-
--बम्बई में
4. अहमदिया आन्दोलन की शुरुआत कहाँ से हुई -
-- पंजाब से
5. सूरत में अपना पहला कारखाना खोलने के लिए अंग्रेजों को किस की अनुमति लेनी पड़ी थी-
--
जहाँगीर की
6. बंग दर्शन पत्रिका का प्रकाशन किसने शुरू किया था-
-- बंकिम चन्द्र चट्टोपाध्याय
7. बाबर की मृत्यु कहाँ पर हुयी थी-
-- आगरा में
8. स्वतंत्रता आन्दोलन के समय वहाबी आन्दोलन का केंद्र कहाँ पर था-
-- पटना
9. राम क्रिशन मिशन की स्थापना कब हुयी थी-
-- 1897
10. किस आक्रमण करी ने कोहिनूर हीरा लूटा था-
-- नादिरशाह ने