Translate

Search This Blog

Showing posts with label Current Affairs of May. Show all posts
Showing posts with label Current Affairs of May. Show all posts

Saturday, March 8, 2014

Current Affairs of May 2013-Part 2 of 5

21.Iran in May 2013 gave ______________ news agency permission to reopen its Tehran bureau. The work there was suspended in March 2012 over one of its video reports?
a) Reuters
b) APTN
c) PTI
d) Federal Agency on Press
Answer: (a) Reuters

22. Preliminary data released from _______________ statistics agency in May 2013 revealed the fact that the French economy has entered a shallow recession after shrinking by 0.2 percent in the first quarter of the year.
a) UK National Statistics
b) Albania Institute of Statistics
c) Bahamas The Department of Statistics
d) INSEE (National Institute for Statistics and Economic Studies)
Answer: (d) INSEE (National Institute for Statistics and Economic Studies)

23. India and Netherlands in May 2013 signed a Memorandum of Understanding on _____________ in the field of Spatial Planning, Water Management, and Mobility Management at Hague, Netherlands during the visit of Kamal Nath, Minister for Urban Development and Parliamentary Affairs.
a) Development Cooperation 
b) Planning Cooperation
c) Technical Cooperation
d) None of the above 
Answer: (c) Technical Cooperation

24. 14th Round of India–EU BTIA Negotiation Concluded in May 2013 was held at _______?
a) London
b) Geneva
c) New Delhi
d) Mumbai
Answer: (c) New Delhi

25. Name the country that legalized Gay Marriage in May 2013?
a) Britain
b) France
c) Germany
d) USA
Answer: (b) France

26. The Democratic Republic of Congo (DRC) in May 2013 declared that it will start the work on world’s biggest hydroelectric __________ dam on Congo River in October 2015?
a) Inga Dam
b) Three Gorges Dam
c) Congo Dam
d) Kiymbi Dam
Answer: (a) Inga Dam

27. The Indian envoy to Colombo Ashok K Kantha in May 2013 announced that Indian companies have invested nearly ________ billion dollars in Sri Lanka, since 2003.
a) 11
b) 1
c) 3
d) 7
Answer: (b) 1

28.
 A bilateral meeting between India and Switzerland was concluded in May 2013 at __________? The meeting was held on the sidelines of World Health Assembly.
a) New Delhi
b) Bern
c) Zentrum Paul Klee
d) Geneva
Answer: (d) Geneva

29. Afghanistan Parliament on in May 2013 blocked law aimed at strengthening provisions for women's freedom. The Parliament argued that parts of the law _____________?
a) Violated Islamic principles and encouraged disobedience
b) Violated Islamic Principles 
c) Encouraged Disobedience 
d) Violation of moral code and religious law of Islam
Answer: (a) Violated Islamic principles and encouraged disobedience

30. What is the target that India China wants to achieve in two-way trade by 2015 for the financial year 2014-15?
a) 110 Billion US Dollars
b) 100 Billion US Dollars
c) 90 Billion US Dollars
d) 105 Billion US Dollars
Answer: (b) 100 Billion US Dollars 

31.Which of the following is correctly matched with reference to Italian Open 2013?
a) Rafael Nadal beat Roger Federar to win Italian Open 2013
b) Roger Federar beat Rafael Nadal to win Italian Open 2013
c) Novak Djokovic defeated Roger Federar  to win Italian Open 2013
d) Andy Murray defeated Rafael Nadal to win Italian Open 2013
Answer: (a) Rafael Nadal beat Roger Federar to win Italian Open 2013

32. The Boxers from which Country won the 2013 Invitational FXTM International Limassol Boxing Cup held in Limassol, Cyprus on 19 May 2013.
a) Belgium
b) Germany
c) Pakistan
d) India
Answer: (d) India

33. Name the IPL Team which Defeated Chennai Super Kings in Final to Lift its First IPL Trophy by winning the IPL Season 6
a) Kolkata Knight Riders
b) Pune Warriors
c) Royal Challengers Bangalore
d) Mumbai Indians 
Answer: (d) Mumbai Indians 

34. Name the top seeded Doubles Players who defeated Mahesh Bhupati and Rohan Bopanna on 19 May 2013 to claim the Rome Master 2013.
a) Philipp Marx and Florin Mergea
b) Martin Damm and Leander Paes
c) Mariusz Fyrstenberg and Marcin Matkowski
d) Mike and Bob Aryan
Answer: (d) Mike and Bob Aryan

35. Name the government Body which will Provide Financial Assistance to Mary Kom Regional Boxing Foundation, in Imphal
a) National Sports Development Fund
b) Sports Development Council
c) All India Council of Sports Development
d) Sports Committee of India
Answer: (a) National Sports Development Fund 


36.The Supreme Court of India on 19 May 2013 pronounced its decision on the two-finger test on a rape victim and directed the government to provide better medical procedures to confirm sexual assault. What is the reason cited by the Court to ban the two finger test?
a) Because the test is medically unfit
b) Because it impacts the health of the victim
c) The test violates her right to privacy
d) All the three reasons mentioned above were cited by the court 
Answer: (c) The test violates her right to privacy

37. The Election Commission of India and the National Literacy Mission Authority, Ministry of Human Resource Development, on 21 May 2013 signed a Memorandum of Understanding (MoU) on _______________ in New Delhi? 
a) Electoral Literacy and Greater Participation for a Stronger and Inclusive Democracy
b) Greater Participation for a Stronger and Inclusive Democracy only
c) Electoral Literacy and Greater Participation for Democracy only 
d) Electoral Literacy and Inclusive Democracy only 
Answer: (a) Electoral Literacy and Greater Participation for a Stronger and Inclusive Democracy

38. The Union Ministry of Health and Family Welfare on 21 May 2013 relaxed the eligibility parameters for the _____________ with an expectation of reducing the neonatal and maternal mortality in young mothers.
a) Janani Suraksha Yojana 
b) Janani-shishu Suraksha Yojna
c) Sishu-Janani Suraksha Yojna
d) Maa-Shishu Suraksha yojna
Answer: (a) Janani Suraksha Yojana 

39. The Cabinet Committee on Economic Affairs on 23 May 2013 approved the proposal of Department of AIDS Control, Ministry of Health & Family Welfare for the implementation of National AIDS Control Support Project (NACSP) under the National AIDS Control Programme (NACP). The amount for this would be 2550 crore Rupees. The Government of India as well as the World Bank will finance the NACP in equal proportions. Which of the following statements about the benefits of project is/are false?
I. Strengthening Behaviour Change Communication (BCC) and demand generation
II. Intensifying and consolidating prevention services with a focus on highly vulnerable populations, high risk groups and bridge population
III. Institutional strengthening and financial management
IV. The project would also help in controlling the spread of HIV infection in India as well as the countries in the sub-continent 
a) Statement I and IV are false
b) Statement I and II are False
c) Statement IV Is false
d) Statement III is False
Answer: (c) Statement IV is false

40. The Union Government of India on 24 May 2013 announced that under the 12th Five Year Plan it will set up Institutes of Teacher Training at Block Level in __________ districts. The decision of the union Government will help in strengthening the teacher training capacity across the nation.
a) 197 
b) 196
c) 200
d) 176
Answer: (b) 196 

Current Affairs of May 2013-Part 1 of 5

1.Name the asteroid, big enough to wipe out whole human civilization that passed relatively close to Earth on 31 May 2013.
a) Asteroid 1998 QE2
b) Asteroid 2013 QE2
c) Asteroid 1998 EQ2
d) Asteroid 2013 EQ2
Answer: (a) Asteroid 1998 QE2

2. Which Islands in India were declared as the world biosphere reserve by the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organisation (UNESCO) in the Month of May 2013?
a) Lakshadweep Islands
b) Andaman Islands
c) Daman and Diu
d) Nicobar Islands
Answer: (d) Nicobar Islands

3. Name the centuries-old frozen plants that were revived by the researchers from Teardrop Glacier.
a) Arctic plants
b) Canadian Arctic plants
c) Bryophytes
d) Teardrop plants
Answer: (c) Bryophytes

4. 
V. Narayanasamy inaugurated _________, established at Indian Deep Space Network (IDSN) complex at Byalalu. Fill in the blank with an appropriate option.
a) Astronautical Society of India (ASI) Centre
b) ISRO Navigation Centre (INC)
c) Indian Regional Navigation Satellite System (IRNSS)
d) Navigation Satellite System
Answer: (b) ISRO Navigation Centre (INC)

5. 
Which report at D11 Conference held from 28 May 2013 to 30 May 2013, revealed that the Internet users in India were the second largest online sharers in the world? 
a) Kleiner Perkins Caufield & Byers (KPCB) Report
b) Wall Street Journal’s Report
c) D11 Report
d) Meeker Report 2013
Answer: (d) Meeker Report 2013

6.Which equities and equity derivatives trading block declared on 31 May 2013 that it received approval from SEBI for operating separate debt as well as SME trading platforms?
a) National Stock Exchange (NSE)
b) Bombay Stock Exchange (BSE)
c) MCX Stock Exchange (MCX-SX)
d) Unified Debt Exchange 
Answer: (c) MCX Stock Exchange (MCX-SX)

7. The National Green Tribunal on 31 May 2013 gave approval to Sterlite Industries Ltd for operating which plant in Tuticorin district of Tamil Nadu?
a) Copper Plant
b) Electricity Plant
c) Uranium Plant
d) Nuclear Plant 
Answer: (a) Copper Plant

8. Aditya Birla Chemicals (India) on 31 May 2013 declared that the Board of Directors approved to acquire which division of Solaris Chemtech Industries?
a) Chlor-Alkali Division
b) Phosphoric Acid Division
c) Aluminium Division 
d) Chlor-Alkali & Phosphoric Acid Division (CA&P Division)
Answer: (d) Chlor-Alkali & Phosphoric Acid Division (CA&P Division)

9. Which budget passenger carrier launched seven new flights to its domestic system on 30 May 2013?
a) Jet Airways
b) IndiGo
c) SpiceJet
d) JetConnect 
Answer: (b) IndiGo

10. Which US-based company was acquired by TVS Logistics Services Ltd.  in a deal worth 50 crore Rupees?
a) Wainwright Industries
b) Manufacturers Equipment and Supply Company (MESCO)
c) General Motors
d) None of these 
Answer: (a) Wainwright Industries 

11.National Aeronautics and Space Administration (NASA) is looking forward to lease out the historic launch pad in Florida. For what purpose was this launch pad used? 
a) For the first moon mission and by the Atlantis Shuttle 
b) By the Kennedy Space Centre commercial purposes
c) For carrying the astronauts to distant destinations
d) For International Space Station purposes 
Answer: (a) For the first moon mission and by the Atlantis Shuttle

12. Name the only satellite of Ecuador that collided with the Russian rocket debris which was launched 30 years ago.
a) Kryasor
b) Peaguo
c) None of these 
d) Pegaso (Pegasus)
Answer: (d) Pegaso (Pegasus)

13. The University Science Instrumentation Centre at Mangalagangotri and Bhabha Atomic Research Centre (BARC) signed a memorandum of understanding (MoU) for what purpose?
a) Research on volcanic activities
b) Research on radioactivity
c) Research on uranium activities
d) Research on power production
Answer: (b) Research on radioactivity

14. Which Russian Capsule filled with 45 mice and 15 newts along with other animals returned from a month’s long mission in Orbit on 19 May 2013?
a) Orenburg Capsule
b) Kryasor
c) Bion-M craft
d) None of these 
Answer: (c) Bion-M craft

15. Astronomers at the National Radio Astronomy Observatory discovered a cluster of __________ clouds between our two nearby galaxies- Triangulum (M33) and Andromeda (M31).
a) Carbon
b) Sulphur
c) Nitrogen
d) Hydrogen 
Answer: (d) Hydrogen 


16.Yahoo, in the month of May 2013, redesigned the Flickr photo-sharing service by offering which facility to its users?
a) New app for Android devices
b) Redesigned user-interface
c) 1 TB storage without levying any fee
d) New Activity Feed
Answer: (c) 1 TB storage without levying any fee

17. Morgan Stanley on 20 May 2013 signed an agreement to sell its Indian wealth management unit to which company?
a) Bajaj Alliance
b) Mahindra and Mahindra
c) Muthoot Finance
d) Standard Chartered
Answer: (d) Standard Chartered

18. Which cricketer’s face and signature were engraved on limited edition gold coins of Valuemart Gold and Jewels?
a) Chris Gayle
b) Sachin Tendulkar
c) Ricky Ponting
d) Don Bradman 
Answer: (b) Sachin Tendulkar

19. Where is Morgan Stanley, the American multinational financial services corporation headquartered? 
a) New York
b) Las Vegas
c) Canada
d) Texas
Answer: (a) New York

20. How many limited edition gold coins with Sachin Tendulkar’s face and signature engraved on them were launched on 13 May 2013 by Valuemart Gold and Jewels on the occasion of Akshaya Tritiya?
a) 34000
b) 50000
c) 200000
d) 100000
Answer: (d) 100000