Translate

Search This Blog

Showing posts with label Teacher GK. Show all posts
Showing posts with label Teacher GK. Show all posts

Sunday, October 12, 2014

मानसिक अभियोग्यता प्रश्न उत्तर -भाग 1

मानसिक अभियोग्यता प्रश्न उत्तर -भाग 1 


1. यदि DRIVER =12 , PEDESTRIAN =20 और ACCIDENT =16 तो बताय कि CAR = क्या होगा ?
a. 3 
b. 10 
c. 8 
d. 6 

उत्तर- d. 6 

2. अगर हम किसी कोड में CLOUD को GTRKF लिखें तो इसी कोड में SIGHT को कैसे लिखेंगे ?
a. WJPOU 
b. WIJHGV 
c. WGJHV 
d. GWHJY 

उत्तर- c. WGJHV 

3. जो सम्बन्ध नाव का चप्पू से होता है वैसे ही कार का सम्बन्ध किससे है?
a. ब्रेक 
b. स्टेयरिंग 
c. रेडियेटर 
d. डिक्की 

उत्तर- b. स्टेयरिंग 

4. रानी के पति की बेटी के पति, रानी के बच्चों के क्या लगेंगे ?
a. नाना 
b. पिता 
c. ससुर 
d. साला 

उत्तर- b. पिता 

5. छोटे से बड़े आकर के क्रम में लगाओ - Bunglow -1 , Flat -2, Cottage -3 , House -4 
a. 3,2,4,1 
b. 2,1,3,4 
c. 1,2,3,4 
d. 4,3,2,1 

उत्तर- a. 3,2,4,1 

6. निम्न विकल्पों में से कौनसा बाकी समूह से अलग है?
a. Jaundice:Liver 
b. Rickets:Bones 
c. Dengue:Fever 
d. Eyeflue:Eyes 

उत्तर- c. Dengue:Fever 

7. ? के स्थान पर क्या आएगा - AFHO:GBDM::CHFM:? 
a. GBLD 
b. GBJO 
c. UHGP 
d. WHGJ 

उत्तर- b. GBJO 

8. रमेश 40 मीटर उत्तर में जाकर बाईं ओर मुड़ा फिर 20 मीटर चला । फिर बाईं ओर मुड़ा और 40 मीटर चला । अब आपको यह बताना है कि रमेश अपने शुरूआती बिंदु से कितनी दूर व किस दिशा में हैं ?
a. 20 मीटर, पूर्व 
b. 20 मीटर , दक्षिण 
c. 20 मीटर , उत्तर 
d. कोई नहीं 

उत्तर- d. कोई नहीं 

Saturday, March 8, 2014

Current Affairs of Dec 2013


Current Affairs of Dec 2013


1. The scientists have decoded the oldest DNA from 400000 year old thigh bone of human family. This research has expanded the knowledge of the human genetics by how many years as it suggests the journey of man evolution. 
a) 150000 years
b) 200000 years
c) 250000 years
d) 300000 years
Answer: (d) 300000 years

2. The members of the opposition party of Thailand resigned en masse from the Parliament recently to protest against the Government claimed by them as illegitimate. Name the opposition party of Thailand that resigned en masse?
a) Pheu Thai Party
b) Democrat Party
c) Phalang Chon Party
d) Rak Thailand Party
Answer: (b) Democrat Party

3. Where is the headquarters of the International Network for Bamboo and Rattan (INBAR)?
a) Washington, USA
b) Beijing, China
c) Delhi, India
d) Canberra, Australia 
Answer: (b) Beijing, China 

Current Affairs of Sept 2013

CURRENT AFFAIRS of SEPT 2013

1.When is the National Day of Kingdom of Saudi Arabia Celebrated?
a) 25 September
b) 24 September
c) 23 September
d) 26 September
Answer: (c) 23 September

2. Which cricketer was appointed as the brand ambassador of the Border Security Force (BSF) on 22 September 2013?
a) Sachin Tendulkar
b) Rahul Dravid
c) Ravindra Jadeja
d) Virat Kohli
Answer: (d) Virat Kohli

3. 
Apollo Hospitals and health science firm Saarum Innovations formed a joint venture for establishment of Sapien Biosciences. What is Sapien Biosciences?
a) India’s first personalised medicine company
b) India’s first Commercial Bio-Bank
c) India’s first bio-tech company
d) India’s first personalised research centre
Answer: (b) India’s first Commercial Bio-Bank 
4. When is the National Day of Kingdom of Saudi Arabia Celebrated?
a) 25 September
b) 24 September
c) 23 September
d) 26 September
Answer: (c) 23 September

5. Which cricketer was appointed as the brand ambassador of the Border Security Force (BSF) on 22 September 2013?
a) Sachin Tendulkar
b) Rahul Dravid
c) Ravindra Jadeja
d) Virat Kohli
Answer: (d) Virat Kohli

6. 
Apollo Hospitals and health science firm Saarum Innovations formed a joint venture for establishment of Sapien Biosciences. What is Sapien Biosciences?
a) India’s first personalised medicine company
b) India’s first Commercial Bio-Bank
c) India’s first bio-tech company
d) India’s first personalised research centre
Answer: (b) India’s first Commercial Bio-Bank 

7.Chandresh Kumari Katoch on 16 September 2013 unveiled the Brass Plate World Heritage Plaque at the Chittaurgarh Fort, Rajasthan. What is the primary purpose of World Heritage Plaque?
a) To identify the World Heritage Site
b) To ensure safety of the World Heritage Site
c) To inform the general public about the World Heritage Site
d) To introduce the World Heritage Site to the international community
Answer: (c) To inform the general public about the World Heritage Site

8. Which company presented a dividend cheque of 40 crore Rupees to the Union Minister of Shipping GK Vasan for the financial year 2012-13? 
a) The Ennore Port 
b) The Chabah Port 
c) The Karachi Port 
d) The Paradip Port
Answer: (a) The Ennore Port

9. On which date is Hindi Diwas observed?
a) 15 September
b) 16 September
c) 13 September
d) 14 September
Answer: (d) 14 September 



Current Affairs of Jul 2013

Current Affairs of Jul 2013

1.Name the golfer, who won the Scottish Open title in a sudden-death play-off on 14 July 2013 played at Castle Stuart in Inverness in Northern Scotland?
a. J.B. Hansen
b. Tiger Woods
c. Jyoti Randhawa 
d. Phil Mickelson
Answer: (d)

2. The measurements by Curiosity rover of NASA re-instated the fact that Mars was mostly composed of which gas?
a. Nitrogen
b. Hydrogen
c. Methane
d. Carbon Dioxide 
Answer: (d)

3. The World's first mission to South Pole of the Moon for installation of _________ was announced in July 2013. Fill in the blank with an appropriate option. 
a. Permanent Satellite
b. Permanent Telescope
c. Permanent Observatory
d. Permanent Radar 
Answer: (b) 

4.Afcons Infrastructure signed a memorandum of understanding with which state government of India for setting up 250-crore Rupees fabrication yard for the oil as well as gas platforms?
a) Maharashtra Government
b) Gujarat Government
c) Tamil Nadu Government
d) Karnataka Government
Answer: (b) Gujarat Government

5. The Supreme Court of India on 24 July 2013 slapped contempt notices on two Sahara firms for not complying with its order of refunding around 19000 crore rupees to investors. Which body filed the contempt petition against Sahara firms?
a) The Insurance Regulatory and Development Authority (IRDA)
b) Pension Fund Regulatory and Development Aulthority (PFRDA)
c) Forward Markets Commission (FMC)
d) Securities and Exchange Board of India (SEBI)
Answer: (d) Securities and Exchange Board of India (SEBI)

6. According to the recent satellite images, deforestation has dropped down by around one-third since 2000 in which rainforests of Africa?
a) Zaïre basin
b) Congo Basin
c) Amazon Rainforest
d) None of these
Answer: (b) Congo Basin

7. 
INSAT-3D was launched successfully by the European rocket from the spaceport of Kourou in French Guiana on 26 July 2013. What is the purpose of INSAT-3D?
a) To provide technological experience in building and operating a satellite system
b) To provide experience in building and operating a payload experiment three-axis stabilised communication satellite
c) For multipurpose communication: business communication, developmental communication, and mobile communication
d) Meteorological Satellite with advanced weather monitoring payloads
Answer: (d) Meteorological Satellite with advanced weather monitoring payloads

8. Which automobile company became first automaker to participate in Greenhouse Gas Reporting Programme in India on 23 July 2013?
a) Ford Motor Company
b) General Motors
c) Maruti Suzuki
d) Mahindra and Mahindra Limited
Answer: (a) Ford Motor Company 



Current Affairs of Jun 2013-Part 4 of 4

61.India and Thailand signed a treaty after two decades of negotiations. Name the treaty?
a) Free Trade Agreement
b) Extradition Treaty 
c) Economic Support Treaty 
d) None of the above
Answer: (a) Extradition Treaty 

62. 
Name the organization that has offered help to Pakistan for Polio Vaccination? 
a) Red Cross Society of India
b) AIIMS
c) Apollo India 
d) Rotary International's India National Polio Plus Committee
Answer: (d) Rotary International's India National Polio plus Committee

63. The UN Security Council on 31 May 2013 imposed sanctions on the Syrian rebel group, ___________ on account of its links with Al-Qaeda?
a) Syrian Revolution General Commission 
b) Al-Nusra Front
c) National Salvation Front in Syria
d) Syrian Islamic Front
Answer: (b) Al-Nusra Front 

64. 
Parliament of which country that passed a bill that criminalized gay marriage, and made it punishable with a 14-year prison term.
a) Nigeria
b) South Korea
c) Germany 
d) Russia 
Answer: (a) Nigeria

65. China and the US agreed mutually to hold high level, regular negotiations on setting standards for ________________.
a) Commercial spying only
b) Cyber security only 
c) Commercial spying as well as cyber security
d) None of the above 
Answer: (c) Commercial spying as well as cyber security

66. India and Thailand signed a treaty after two decades of negotiations. Name the treaty?
a) Free Trade Agreement
b) Extradition Treaty 
c) Economic Support Treaty 
d) None of the above
Answer: (a) Extradition Treaty 

67. 
Name the organization that has offered help to Pakistan for Polio Vaccination? 
a) Red Cross Society of India
b) AIIMS
c) Apollo India 
d) Rotary International's India National Polio Plus Committee
Answer: (d) Rotary International's India National Polio plus Committee

68. The UN Security Council on 31 May 2013 imposed sanctions on the Syrian rebel group, ___________ on account of its links with Al-Qaeda?
a) Syrian Revolution General Commission 
b) Al-Nusra Front
c) National Salvation Front in Syria
d) Syrian Islamic Front
Answer: (b) Al-Nusra Front 

69. 
Parliament of which country that passed a bill that criminalized gay marriage, and made it punishable with a 14-year prison term.
a) Nigeria
b) South Korea
c) Germany 
d) Russia 
Answer: (a) Nigeria

70. China and the US agreed mutually to hold high level, regular negotiations on setting standards for ________________.
a) Commercial spying only
b) Cyber security only 
c) Commercial spying as well as cyber security
d) None of the above 
Answer: (c) Commercial spying as well as cyber security 

71.What is the growth percentage of India's food grain production in last nine years as it went up to 259 million tonnes in 2012-13 from 198.36 million tonnes in 2004-05 which is a result of government initiatives like National Food Security Mission, NFSM, and Rashtriya Krishi Vikas Yojana?
a) 30 Percent
b) 45 Percent
c) 33 Percent
d) 36 Percent
Answer: (a) 30 Percent

72. As per the World Bank report titled Capital for the Future: Saving and Investment in an Interdependent World released on 3 June 2013 which two countries was forecasted to become the largest investors among various developing nations of the world in the year 2030?
a) India and China
b) India and Brazil
c) China and Brazil
d) India and Japan
Answer: (a) India and China

73. The Union Cabinet of India on 4 June 2013 approved the Real Estate (Regulation and Development) Bill 2013. What is the major objective behind the approval?
a) To set up a regulator for the real estate sector in the country
b) To protecting home buyers from dishonest builders
c) To hear appeals from orders, decisions or directions of regulator and adjudicating officer by Real Estate Appellate Tribunal.
d) To make all relevant clearances for real estate projects which have to be submitted to the regulator and also displayed on a website before starting construction work.
e) All of these
Answer: (e)

74. Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) on 4 June 2013 approved the revival of the Nagaland Pulp and Paper Company Limited (NPPC) with the infusion of Huge fund. What was the amount? 
a) 309.38 crore Rupees
b) 369.32 Crore Rupees
c) 321.56 Crore Rupees
d) 256. 56 Crore Rupees
Answer: (a) 309.38 crore Rupees

75. The Union Government of India on 5 June 2013 hiked the import duty on gold to what percent from the present 6 percent?
a) 7 Percent
b) 9.5 Percent
c) 8 Percent
d) 7.5 Percent
Answer: (c) 8 Percent