Translate

Search This Blog

Showing posts with label science question. Show all posts
Showing posts with label science question. Show all posts

Friday, September 4, 2015

Science and technology This Month-Jan 2015

Science and Technology This Month-Jan 2015

1.       The Caribbean has lost at least half of its coral reefs since 1970s, says a new report of the United Nations Environment Programme. 



2.       NASA has fitted a 17-tonne telescope with an effective diameter of eight feet on a modified Boeing-747 jetliner that the US Space Agency is using as a flying observatory to study the stars.

3.       Sample crops like wheat when grown in high concentration of CO2, have less proteins and iron, but contain higher lead, researchers have found.

4.       American Scientists have identified the largest flying bird known to have ever lived-an extinct giant with a wingspan up to 24 foot more than twice the size of the largest living flying bird.

5.       If you are a shift worker, donating blood could be an easy way to reduce the risk of heart disease, say a research conducted by Australian Scientists.

6.       Scientists of the Yale University have used an arthritis drug to grow successfully a full head of hair on a 25 year old man suffering from a non-curable disease that left him without any hair on the body.

7.       A team of researchers from Australian Astronomical Observatory has been studying the Umbrella Galaxy and they have found that it is eating a smaller galaxy.


8.       In search of Aliens, the astronomers have found a new Earth-like frozen planet in a binary system located 3,000 light years away. 

You may like to Read More - 



Wednesday, February 19, 2014

Current Affairs of January 2014

CURRENT AFFAIRS of JANUARY 2014

1.State Government of Delhi on 1 January 2014 ordered an audit of three private power distribution companies. The audit of these companies will be done by
a) Comptroller and Auditor General (CAG) of India
b) Economic Offence Wing of Delhi State
c) PricewaterhouseCoopers
d) Ernst & Young
Answer: (a) Comptroller and Auditor General (CAG) of India

2. Who has been chosen for the prestigious Lokmanya Tilak National Award for Excellence in Journalism for 2013?
a) Mammen Mathew
b) Barkha Dutt
c) Rajdeep Sardesai
d) Vikram Chandra 
Answer: (a) Mammen Mathew

3. Recently Union Government issued guidelines with respect to Integrated Child Development Services Scheme (ICDS) which was launched on 2nd October 1975. In this context, which one of the following is not the purpose of services of the scheme?
I. Health check-up
II. Referral services
III. Pre-school non-formal education 
IV. Nutrition & health education
Select the correct code
a) I and II
b) II and III
c) I and III
d) All of the above
Answer: (d) All of the above 

4. Indian Space Research Organisation (ISRO) recently launched its heavy-duty rocket GSLV-D5 for placing a communication satellite into the orbit. Name the satellite that was carried by GSLV-D5?
a) INSAT-3A
b) GSAT-5P
c) GSAT-14
d) GSAT-10
Answer: (c) GSAT-14

5. The heavy-duty rocket of ISRO, GSLV-D5, was powered by an indigenously developed engine. Name the engine?
a) LEROS engine
b) Vikas engine 
c) Dream Chaser rocket engine
d) Cryogenic engine
Answer: (d) Cryogenic engine

6. Who is the Chairman of Indian Space Research Organisation (ISRO)?
a) K Radhakrishnan
b) G Madhavan Nair
c) K Kasturirangan
d) U R Rao
Answer: (a) K Radhakrishnan 
 

7. An International team of 34 scientists on 13 January 2014 spotted the footprints of Dinosaurs at which place of Rajasthan?
a) Karoli
b) Jaisalmer
c) Kota
d) Jaipur
Answer: (b) Jaisalmer  

8. The Supreme Court of India on 13 January 2014 directed the Government of India to place the report of a Commission on illegal mining in Odisha and Jharkhand. Name the commission whose report has been asked to be presented?
a) Vijay Kelkar Commission
b) Narendran Commission
c) Mukherjee Commission
d) Justice Shah Commission
Answer: (d) Justice Shah Commission

9.The Bank of Japan (BOJ) and the Reserve Bank of India (RBI) recently agreed to expand the amount of the Bilateral Swap Agreement (BSA) to
a) 15 billion dollars
b) 35 billion dollars
c) 50 billion dollars
d) 75 billion dollars
Answer: (c) 50 billion dollars

10. Which Airlines on 19 January 2014 flew Boeing 777 plane powered by biofuel?
a) Air India
b) US Airways
c) British Airways
d) Ethihad Airways
Answer: (d) Ethihad Airways  

11. An airlines company completed a demonstration flight of 45 minutes that was powered by biofuel. Name the institution/firms, which were involved in creation of the biofuel that propelled the flight?
a) Airox Nigen and Alpha Biotech
b) Total and Takreer
c) Alvigor AG and AlgaeLink
d) Greon and Toakreer
Answer: (b) Total and Takreer

12. Name the country that won the final of Hero Hockey World League 2014
a) New Zealand
b) Argentina
c) Spain
d) Netherlands
Answer: (d) Netherlands 

13. Who won the Australian Open men’s singles title on 26 January 2014?
a) Rafael Nadal 
b) Roger Federer
c) Andy Murray 
d) Stanislas Wawrinka
Answer: (d) Stanislas Wawrinka  

14.  Who won the Australian Open women’s singles title?
a) Dominika Cibulkova
b) Li Na
c) Serena Williams
d) Ana Ivanovic
Answer: (b) Li Na


15. Who won the Mixed doubles tennis titles at Australian Open 2014?
a) Kristina Mladenovic and Daniel Nestor
b) Sania Mirza and Horia Tecau
c) Ana Ivanovic and Rafael Nadal 
d) Li Na and Andy Murray 
Answer: (a) Kristina Mladenovic and Daniel Nestor 

Monday, November 19, 2012

Samsamyik Prashan-20

SAMSAMYIK PRASHAN-20
 
समसामयिक प्रश्न-20

1. स्टीव जॉब्स किस कंपनी के सह संथापक थे -
-- एप्पल

2. दुनिया का सबसे सस्ता टेबलेट का नाम क्या है-
-- आकाश

3. यूनाइटेड किंगडम की पहली महिला प्रधान मंत्री कौन बनी-
-- मार्गेट थेचर

4. शांति का नोबेल कहाँ दिया जाता है-
-- नार्वे

5. विश्व डाक दिवस कब मनाया जाता है-
-- 9 अक्टूबर

6. थेम्स नदी के किनारे कौनसा शहर बसा हुआ है-
-- लन्दन

7. ब्लोगिंग में RSS का क्या मतलब होता है-
-- रियल सिंपल सिंडिकेशन

8. रिश्वत देने के मामले में 28 देशों के बीच भारत का कौनसा स्थान है-
-- 19

9. G -20 देशों का शिखर सम्मलेन कहाँ हुआ -
-- फ्रांस

10. मानव विकास  सूचकांक में भारत का कौनसा स्थान है -
-- 134

11. भ्रष्टाचार को रोकने के लिए बनाये जा रहे कानून को क्या नाम दिया है-
-- पंचशील

12. संसद का शीतकालीन सत्र कब शुरू होता है-
-- 22 नवम्बर
 

Sunday, November 11, 2012

Science Question-02

SCIENCE QUESTION-02

विज्ञान


1. न चिपकाने बाले बर्तनों पर किसका लेप चड़ा होता है-
-- टेफ़लोन

2. नाभिकीय रिएक्टर में के नियंत्रक के रूप में किसे प्रयोग में लेते है -
-- केडमियम की छडें

3. किस भौतिक राशि का मात्रक प्रकाश वर्ष है-
-- दूरी

4. रेडिओ एक्टिविटी का पता सबसे किसने लगाया था-
-- हेनरी बेकुरल

5. किस इंजन की कार्य क्षमता सबसे अधिक होती है-
-- डीजल इंजन

6. परमाणु बम किस सिन्धांत पर आधारित है-
-- नाभकीय विखंडन

7. विद्युत फ्यूज किस धातु का बना होता है-
-- ताम्बे व तिन की मिश्र धातु से

8. विद्युत धारा जाती है-
-- अमीटर से

9. प्रकाश की चाल सबसे अधिक किस माध्यम होती है-
-- निर्वात

10. अंतरिक्ष से आकाश केसा दिखाई देता है -
-- काला

11. दाब का मात्रक क्या होता है-
-- पास्कल

Science Question-01

विज्ञान प्रश्न -01


आविष्कार
1. वेंटीलेटर का अविष्कार किसने किया -
-- अबद -अल-लतीफ़-अल-बगदादी

2. कप्यूटर के माउस का अविष्कार किसने किया-
-- डगलस कार्ल एंजेलबर्ट

3. बायरलेस रिमोट का अविष्कार किसने किया-
-- रोबर्ट एडलर

4. फाउंटेन पेन का अविष्कार किसने किया-
-- बाटर मेन

5. डायना माईट का अविष्कार किसने किया-
-- अल्फ्रेड नोबेल

6. नाभिकीय रिअक्टार का अविष्कार किसने किया-
-- एनीको फर्मी

7. सड़क निर्माण की खोज किसने की -
--जे एल मेक एडम

8. रेडियम की खोज किसने की-
--मैडम क्युरी और पियारे क्युरी ने

9. दूरबीन की खोज किसने की -
-- गैलिलियो

10. टेलीफोन की खोज किसने की-
-- एलेक्जेंडर ग्रैहम बेल