Translate

Search This Blog

Showing posts with label GS. Show all posts
Showing posts with label GS. Show all posts

Saturday, March 8, 2014

Current Affairs of May 2013-Part 4 of 5

61.What is the name of the Arctic research station of India?
a) Himadri
b) Maitri 
c) Bharati
d) Dakshin Gangotri
Answer: (a) Himadri

62. Name the first Asian country that successfully did navigation in the Arctic Circle?
a) India
b) China
c) Singapore 
d) South Korea
Answer: (b) China

63. Name the organization that granted India an observer status in the Arctic Circle?
a) Arctic Union
b) Arctic Council
c) International Council on Arctic Circle
d) UN
Answer: (b) Arctic Council 

64. What impact will the observer status granted to India in Arctic Circle will bring to it?
I. India will get a chance to navigate in the arctic circle freely and also take a step ahead to explore oil and gas in the region
II. The observer status also improved the ties between India and Russia at the same time
III. India will get an opportunity to contribute its scientific expertise in the polar research 
IV. None of the above 
a) Statement I and III are correct 
b) Only Statement I is correct 
c) Statement I, II and III are correct 
d) Statement IV is correct 
Answer: (a) Statement I and III are correct 

65. Name the four countries that were granted the observer status in Arctic Circle by Arctic Council in May 2013?
a) India, China, Pakistan, Singapore and South Korea
b) China, Italy, Singapore, North Korea and South Korea
c) Palestine, China, India, Singapore and South Korea
d) India, China, Italy, Singapore and South Korea
Answer: (d) India, China, Italy, Singapore and South Korea

66. Name the place where the meeting of Arctic Council was held to grant India, China, Italy, Singapore and South Korea an observer status in Arctic Circle. 
a) Kiruna, Sweden
b) Moscow, Russia
c) New Delhi, India
d) Beijing, Japan
Answer: (a) Kiruna, Sweden

67. The Union Minister of Commerce and Industry, Anand Sharma during his two day visit to Japan from 17 to 18 May 2013 sought more market access for Indian exporters in sectors like _____________ products in Japan.
a) Agriculture and marine 
b) Agriculture, Marine and pharmaceutical
c) Agriculture and pharmaceutical
d) Marine and pharmaceutical
Answer: (b) Agriculture, marine and pharmaceutical

68. Krishna Tirath on 16 May 2013 signed a ___________ Women’s Forum Resolution to empower Women. 
a) IBSA Resolution
b) Stop Rape Campaign
c) Bolsa Familia of Brazil
d) None of the above
Answer: (a) IBSA Resolution 

69.As per latest Report by the Food & Agriculture Organization (FAO) which country is the largest consumer and producer of Chickpeas in the world?
a) Australia
b) Myanmar
c) Turkey
d) India
Answer: (d) India 

70. The Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) on 9 May 2013 approved the proposal of the Ministry of Shipping for setting up of two major ports in the country. In which Indian state the two ports will be situated?
a) West Bengal and Andhra Pradesh
b) Himachal Pradesh and Goa
c) Tamil Nadu and Kerala
d) Gujarat and Meghalaya
Answer: (a) West Bengal and Andhra Pradesh

71. What Percent of Equity sale was approved by Coal India Limited in an Inter-Ministerial Group (IMG) on 10 May 2013?
a) 13 Percent
b) 12 Percent
c) 10 Percent
d) 16 Percent
Answer: (c) 10 Percent

72. By what percentage Retail inflation declined in April 2013 because of reduction in prices of vegetables, edible oil and protein-based items as per the data released on 13 May 2013.
a) 9.39 Percent
b) 10.39 Percent
c) 11.69 Percent
d) 7.39 Percent
Answer: (a) 9.39 Percent

73. By what percent the Indian exports grew in the month of April 2013 and stood at 24.16 billion US Dollar.
a) 1.6 Percent
b) 3.5 Percent
c) 4.3 Percent
d) 6.4 Percent
Answer: (a) 1.6 Percent 

74.The Union Cabinet on 6 May 2013 had cleared important changes to the National Rural Livelihoods Mission _________ in a major boost to the roll out of the women’s self help group model across the country?
a) Khadyaan
b) Sukhoslam
c) Jeevan Suraksha 
d) Aajeevika
Answer: (d) Aajeevika

75. The Union Cabinet of India on 1May 2013 approved major changes to the National Rural Livelihoods Mission (NRLM) with the objective of removing poverty in rural areas by empowering women. Approximately, 25 lakh Women Self Help Groups (SHGs) will be given bank loans at an interest rate of _______ percent?
a) 7 percent 
b) 6 percent 
c) 7.2 percent 
d) 6.8 percent 
Answer: (a) 7 percent

76. The Union Government of India on 8 May 2013 approved _____________ policy with an aim to create a secured Computing environment across the country?
a) Computing Policy of India
b) National Cyber Policy 
c) National Policy of Computing 
d) National Cyber Security Policy
Answer: (d) National Cyber Security Policy 

77. The Minister for Women & Child Development, Krishna Tirath on 9 May 2013 launched the World Bank assisted___________. The aim of the programme is improvement of child development and nutritional outcomes for children in selected districts having higher proportional of child under nutrition.
a) ICDS Systems Nutrition Improvement Project 
b) ICDS Systems Strengthening and Nutrition Improvement Project 
c) ICDS Systems Strengthening for the Nutrition Improvement Project 
d) ICDS Nutrition Improvement Project 
Answer: (b) ICDS Systems Strengthening and Nutrition Improvement Project (ISSNIP)

78. Ministry for Consumer Affairs, Food & Public Distribution introduced amendments in the National Food Security Bill in the Lok Sabha on 9 May 2013 and placed the amended Bill for consideration and passing by the House. Which of the following statements related to the Bill are true?
I. The Government decided to move certain amendments to the Bill Based on the recommendations of the Standing Committee on Food, Consumer Affairs and Public Distribution
II. These amendments seek to make the framework of the proposed legislation simpler, provide more flexibility to States/UTs in its implementation and to address some of the concerns raised by them.
III. Protection of entitlements under Targeted Public Distribution System:The entitlement of Antyodaya Anna Yojana (AAY) households, which constitute poorest of the poor will, however, be protected at 35 kg per household per month.
IV. Statement I and II are only true
a) Statement I, II and III are true
b) Statement IV is true
c) Statement I and II are only true
d) Only statement I is true
Answer: (a) Statement I and II are only true 

79.Which Switzerland based Tennis Player defeated Spain’s David Ferrer in the final match to win ATP World Tour, Portugal Open 2013 title at Oeiras on 5 May 2013.
a) Andy Murray
b) Novak Djokovic
c) Rafael Nadal
d) Stanislas Wawrinka
Answer: (d) Stanislas Wawrinka

80. Name the Manchester United Manager who announced his retirement on 8 May 2013 putting an end to his 26 years journey as the in-charge of Manchester United.
a) Alex Ferguson
b) Ron Atkinson
c) Dave Sexton
d) Matt Busby
Answer: (a) Alex Ferguson

Friday, March 7, 2014

Current Affairs of April 2013-Part 2 of 7

21. Ireland’s government on 1 May 2013 unveiled the Protection of Life during____________. It explains when life-saving abortions can be performed. Moreover, it’s a clarification of rights within the ambit of Current law.
a) Pregnancy Bill
b) Abortion Law
c) Protection of Life Bill
d) Right to live Bill
Answer: (a) Pregnancy Bill

22. _____________ became the first southern US state to Abolish Death Penalty
a) Louisiana
b) Oklahoma
c) New Orleans
d) Maryland
Answer: (d) Maryland 

23. National Thermal Power Corporation and Power Development Bangladesh signed Three Pacts on 20 April 2013. The agreements were a part of setting up of the biggest ever joint venture project of ______________ Megawatt Coal based power plant. This project is to be developed at an expense of_______________?
a) 1320 Megawatt  at the expense of 1.6 billion US dollars
b) 1340 Megawatt at the expense of 16 billion US dollars
c) 1200 Megawatt at the expense of 10 billion US dollar
d) 1230 Megawatt at the expense of 14 billion US dollar
Answer: (a) 1320 Megawatt at the expense of 1.6 billion US dollars

24. NTPC of India and Power Development Bangladesh signed three agreements on 20 April 2013 in Dhaka, Bangladesh. The agreements were a part of setting up of the biggest ever joint venture project of 1320 Megawatt Coal based power plant. The plant is planned to be developed in which area?
a) Chittagong Sea Port in Nazir Hat
b) Kamalapur ICD in Kamalapur
c) Mongla Seaport in Rampal Upazila 
d) Patuakhali
Answer: (c) Mongla Seaport in Rampal Upazila 

25. US House of Representatives passed the Cyber Information Sharing and Protection Act, also called CISPA on 18 April 2013. How many times the US House of Representatives passed the CISPA till date.
a) Three times
b) One time
c) Two times
d) Four times
Answer: (c) Two times

26. Name the Island, whose residents voted almost unanimously to stay under British rule in a referendum held on 10-11 March 2013.
a) Akrotiri and Dhekelia Islands
b) Falkland Islands
c) Turks and Caicos Islands
d) Islands in British Antarctic Territory
Answer: (b) Falkland Islands

27. Name the country where the largest biogas plant of the world was inaugurated on 12 March 2013 ___________?
a) Scotland
b) Iceland 
c) New Zealand
d) Finland
Answer: (d) Finland 

28.Which space agency on 25 April 2013 during the 6th European Conference on Space Debris in Darmstadt, Germany announced that the Space Junk should be removed from the orbit of the Earth?
a) European Space Agency (ESA)
b) Mexican Space Agency
c) Austrian Solar and Space Agency
d) UK Space Agency
Answer: (a) European Space Agency (ESA)

29. Researchers at St Andrews, the Max Planck Institute for Informatics in Germany and Montana Tech in the US created a keyboard layout, said to be great for the touchscreen devices. What is the name of this new keyboard?
a) QWERTY
b) KALQ
c) TouchMe
d) Touch Special Keyboard Device
Answer: (b) KALQ

30. A report submitted by the Environment Ministry to the United Nations Convention described that one fourth of India’s geographical area is undergoing the problem of _________. Fill in the blank with an appropriate option.
a) Land Degradation
b) Drought
c) Deforestation
d) Desertification
Answer: (d) Desertification

31. The High Seas, Our Future Conference concluded in Paris, France with the launch of ___________. Fill in the blank with an appropriate option.
a) Paris Appeal for world’s oceans
b) Paris Appeal for climate change
c) Paris Appeal for High Seas
d) Paris Appeal for sustainable use of resources
Answer: (c) Paris Appeal for High Seas

32. Space Debris such as the debris of rockets should be removed from the orbit of the Earth to avoid collision with what? 
a) Meteorites
b) Other Planets
c) Black Holes
d) Operational Spacecrafts and Satellites
Answer: (d) Operational Spacecrafts and Satellites 

33. Aurobindo Pharma got an approval from US Food & Drug Administration (USFDA) for manufacturing and marketing which drug?
a) Divalproex
b) Zofran
c) Ondansetron
d) Cefadroxil
Answer: (d) Cefadroxil

34. Which San Francisco-based company was bought by Facebook that will help it in specialising powering of the mobile applications?
a) WatsApp
b) Twitter
c) Parse
d) Google Plus
Answer: (c) Parse

35. Who took over as the CEO of Sistema Shyam TeleServices (SSTL) on 24 April 2013?
a) Dmitry Shukov
b) Vsevolod Rozanov
c) Vikas Oberoi
d) None of these 
Answer: (a) Dmitry Shukov

36. Which company acquired Wavii, the news summarization app based in Seattle, for around 30 million US dollar cash?
a) Apple
b) Google Inc
c) Yahoo
d) MSN
Answer: (b) Google Inc

37. Abu Dhabi based which airlines on 24 April 2013 confirmed taking over of 24 per cent minority stake in Jet Airways for 379 million dollars?
a) Etihad Airways
b) Emirates Airways
c) Gulf Air
d) Maximus Air
Answer: (a) Etihad Airways

39.Who was the one and only women, to serve as the Chief Election Commissioner of India?
a) Mahasweta Devi
b) Pratibha Ray
c) Qurratulain Hyder
d) V.S. Ramadevi
Answer: (d) V.S. Ramadevi

40. State Cabinet of which State ________________ recently on 16 April 2013 gave its not to grant 35 percent reservation to women in the recruitment of constables and sub-inspectors in reserved and unreserved categories of the state.
a) Chhattisgarh
b) Gujarat
c) Bihar
d) Kerela
Answer: (c) Bihar

Sunday, August 18, 2013

Samanya Gyan August 2013

सामान्य ज्ञान अगस्त २०१३ 

१. मैकमोहन रेखा किन देशों के बीच की सीमा हैं- भारत और चीन 

२. भारतीय मानक समय ग्रीनबिच मीन टाइम से कितना समय आगे हैं - ५ घंटे ३० मिनट 

३. विश्व के किस देश को चीनी का कटोरा कहा जाता है- क्यूबा 

४. माउंट एवरेस्ट किस देश में हैं - नेपाल 

५ . किस देश में हीरा   बहुतायत में पाया जाता हैं- साउथ अफ्रीका 

६. गेंहू के लिए सबसे अच्छी मिटटी है- जलोड़ मिट्टी 

७. उनी कपड़ों का सबसे बड़ा उत्पादक कौनसा राज्य हैं- पंजाब 

८. दुनिया का सबसे बड़ा मंदिर कौनसा है- अंकोरवाट 

९. दुनिया की सबसे लम्बी सड़क कौनसी हैं- पैन एम् हाईवे 

१०. रेडक्लिफ रेखा किन देशों के बीच हैं -भारत और अफगानिस्तान 

११. किस देश की संसद में सबसे अधिक सदस्य हैं- चीन 



Computer Samanya Gyan August 2013

कंप्यूटर सामान्य ज्ञान अगस्त २०१३ 

१. फाइल के प्रकार  पहचान केसी होती है - फाइल एक्सटेंशन से 

२. कंप्यूटर को नियंत्रण में रखने वाले इंस्ट्रक्शन / प्रोग्राम्स क्या कहलाते हैं- सॉफ्टवेर 

३. वर्ड डॉक्यूमेंट में एक पैराग्राफ को एक जगह से दूसरी जगह ले जाने के लिए क्या प्रयोग किया जाता है - कट एंड पेस्ट 

४. ट्रेक बाल किसका उदाहरण हैं- पोइंटिंग डिवाइस 

५. कंप्यूटर के सबसे महत्वपूर्ण भाग किसमें होते हैं - सिस्टम यूनिट 

६. कोई सॉफ्टवेयर किसी डाटा को किसमें बदल देता हैं- इनफार्मेशन 

७. वर्ड में यूजर द्वारा सेलेक्ट किये गए टेक्स्ट को सेंटर में लाने के लिए कोनसा कमांड दिया जाता हैं- CTRL +E