Translate

Search This Blog

Showing posts with label Current Affairs of April 2013. Show all posts
Showing posts with label Current Affairs of April 2013. Show all posts

Friday, March 7, 2014

Current Affairs of April 2013-Part 7of 7

121. Areas in which the MoUs were signed between, India and Mauritius include?
a) Medical Research 
b) Telemedicine
c) Health Tourism 
d) Construction of Roads and development of new cities in Mauritius 
Answer: (d) Construction of Roads and development of new cities in Mauritius 

122. India and Singapore on 2 April 2013 signed an enhanced air services agreement. Which of the statements in context of the agreements signed are true?
I. To build on the existing 216 weekly flights and meet the growing demand for air connectivity between both the countries.
II. Bilateral air services agreement in this context was enhanced to include more capacity entitlements.
III. Singapore is linked by air services to 12 Indian cities, having the most frequent flights to India out of Southeast Asia.
IV. Both countries decided to meet once in two years to review the matters of the air services
a) Statements I, and III are true
b) Statements I, II and IV are true
c) Statements I, II and III are true 
d) All the four statements are true
Answer: (c) Statements I, II and III are true 

124.Name the person, who was appointed as the secretary of the Department of Telecommunications (DoT) in India. 
a) M F Farooqui
b) R Chandrashekhar
c) Kartikeya Sarabhai
d) Sonal Dabra
Answer: (a) M F Farooqui

125. FE India’s Best Banks Award-2012-13 was announced in last week of March, name the bank that won the recognition of its strong fundamentals and dynamic growth model.
a) Nainital Bank
b) J&K Bank
c) HDFC Bank
d) Andhra Bank
Answer: (b) J&K Bank

126. World Autism Awareness Day is celebrated on?
a) 1 April
b) 2 April
c) 3 April
d) 4 April 
Answer: (b) 2 April

127. Olive Crown Awards 2013 were announced on 1 April 2013, which of the following statements related to the award ceremony are true in context of the award. 
I. The award ceremony was held at Shangri-La Hotel, New Delhi
II. Grey Worldwide, the New York-based advertising and marketing company was awarded with Agency of the year title
III. The Olive Crown Awards celebrate the creative excellence in the area of green advertising.
IV. Kewal Kiran Clothing grabbed the Advertiser of the Year Award for Green Turn Water Saver Jeans
a) Statements I, II and III are true 
b) Statements I, III and IV are true
c) Statements II, III and IV are true
d) All the four statements are true
Answer: (c) Statements II, III and IV are true

128. Name the person who was appointed as the Director of the industry body Confederation of Indian Industry (CII) for the year 2013-14.
a) Nandan Nilekani
b) Sumit Mazumder
c) S Gopalakrishnan
d) Adi Godrej
Answer: (c) S Gopalakrishnan

129. The Supreme Court of India rejected a patent plea for Cancer Drug Called Glivec. Which of the statements related to the patent issue true?
I. The patent plea was filed by Novartis, the Swiss drug maker, to patent the updated version of cancer drug called Glivec
II. The plea was dismissed by the court on the basis that there was no inventiveness or novelty in the new version of the drug.
III. The Supreme Court ruled that the application for patent on beta-crystalline salt did not meet any inventiveness or novelty standard, therefore the company’s plea for patent was dismissed.
IV. Comptroller General of Patent and Design denied the patent on the grounds that only certain changes were made to its existing drugs under sections 3(d) and 3(b) of the Indian Patent Law.
a) Statements I, II and III are true 
b) Statements I, III and IV are true
c) Statements II, III and IV are true
d) All the four statements are true
Answer: (d) All the four Statements are true

130. India Post in the last week of March 2013 decided to establish third Automated Mail Processing Centre in which city by April 2013.
a) Delhi
b) Mumbai
c) Ahmadabad
d) Hyderabad
Answer: (d) Hyderabad 

131. 
Survey of India (SOI) filed a complaint against Google on their activity of Mapathon 2013. Which of the following statements in context of the event and SOI’s claim true?
I. The Mapathon contest was conducted by Google in February-March 2013.
II. As per the compliant from Survey of India (SOI), the activity of Mapathon 2013 violated the National Map Policy and likely jeopardizes the national security interest. The participants of the contest, being unaware of the law of the land would have violated the law.
III. Preamble of the National Map Policy, 2005 states that, the responsibility for producing, maintaining and disseminating the topographic map database of the whole country, which is the foundation of all spatial data vests with the Survey of India.
IV. Mapathon 2013 was a contest created by Google and Facebook in which it asked the Indian Citizens to map their neighbourhood and send the same to Google for being uploaded on the search engines. Rewards to the 1000 best entries were also announced by Google. The contest was conducted from 12 February to 25 March 2013.
a) Statements I, II and III are true 
b) Statements I, III and IV are true
c) Statements II, III and IV are true
d) All the four statements are true
Answer: (a) Statements I, II and III are true 


Current Affairs of April 2013-Part 6 of 7

101. The Cabinet Committee on Economic Affairs gave its approval for the four laning of the Jorhat-Demow section of which National Highway- in the state of Assam?
a) National Highway- 37
b) National Highway- 24
c) National Highway- 19
d) National Highway- 17
Answer: (a) National Highway- 37

102. What amount was sanctioned by the Union Government of India on 5 April 2013 for pollution abatement schemes of rivers and lakes in different states?
a) 4065.81 crore rupees
b) 4063.65 crore rupees
c) 4036.81 crore rupees
d) 4029.54 crore rupees
Answer:  (a) 4065.81 crore rupees

103. Name the city where the Two-day International Workshop on Green National Accounting for India was finished on 6 April 2013.
a) Kolkata
b) Mumbai
c) New Delhi
d) Hyderabad
Answer: (c) New Delhi 

104.Name the British Tennis player who on 31 March 2013 won the ATP Miami Masters by defeating Spanish third seed David Ferrer  by 2-6, 6-4, 7-6 (7/1) in Miami, Florida.
a) Roger Taylor
b) Mark Hilton
c) Andy Murray
d) James Ward
Answer: (c) Andy Murray

105. Which American Golfer won the Houston Open 2013 on 1 April 2013?
a) Darren Andrew Points
b) Mike Brannan
c) Mike Austin
d) Karl Zoller
Answer: (a) Darren Andrew Points

106. Name the Indian shooting champion who clinched the first gold for India in International Shooting Sport Federation (ISSF) World Cup in Korea on 5 April 2013.
a) Rahi Sarnobat
b) S.K Uthappa
c) Manoj Kumar
d) Jai Bhagwan
Answer: (a) Rahi Sarnobat

107. Name the member of NRAI who was re-elected as the President of National Rifle Association of India.
a) Jaswant Singh
b) Sunny Thomas
c) T.S Dhillon 
d) Raninder Singh
Answer: (d) Raninder Singh

108. Name the world Billiard Champion, who won the 12th Asian Billiards championship at Indore Tennis Club, Indore on 7 April 2013.
a) Rupesh Shah
b) Alok Kumar
c) Ashok Shandaliya
d) Pankaj Advani
Answer: (a) Rupesh Shah 

109. Researchers in the first week of April developed a New Laser powered Camera System that can take image of any object by creating high-resolution 3D images. The technique on which the camera is based is called _____________. Fill in the blank with an appropriate option:
a) Capture the Image
b) Autonomous Navigation Systems
c) Time-of-Flight
d) Laser Beam Technology
Answer: (c) Time-of-Flight

110. What, according to Swiss Federal Institute of Technology (ETH), is as unique as the fingerprints of an individual?
a) Exhaled Breath
b) Mouth Spit
c) Hair
d) Tears from Eyes
Answer: (a) Exhaled Breath

111. Name the software that was released by Facebook on 4 April 2013 for Android phones.
a) Notice
b) Home
c) Profile
d) Like 
Answer: (b) Home

112. Italian archeologists in the first week of April 2013 discovered the gate to hell. From where was this gate to hell discovered? 
a) Salento
b) Turkey
c) Rome
d) Istanbul
Answer: (b) Turkey

113. According to the scientists from the University of Minnesota, which species benefited from climate change and industrial fishing in Antarctica?
a) Pleuragramma Antarctica
b) Euphausia Crystallorophias
c) Antarctic toothfish
d) Beaufort Island Adélie Penguin
Answer: (d) Beaufort Island Adélie Penguin 

114.Which mobile company emerged as the most popular brand in emerging markets, according to an online survey conducted recently by Upstream?
a) Samsung
b) Blackberry
c) Apple
d) Nokia
Answer: (a) Samsung

115. Which engineering and construction company, on 1 April 2013 announced that it bagged the order worth 5689 crore Rupees from Rajasthan Rajya Vidyut Utpadan Nigam Ltd in order to set up super critical thermal power project in Rajasthan?
a) Punj Lloyd Group
b) Lanco Infratech Limited
c) Larsen and Toubro Ltd
d) IVRCL Infrastructures & Projects Ltd
Answer: (c) Larsen and Toubro Ltd

116. Which government company on 1 April 2013 signed a deal of 2.3-million-tonne (mt) capacity in the Cove Point LNG liquefaction terminal project at Lusby in Maryland, US?
a) Akaltara Power Ltd.
b) GAIL (India) Ltd
c) Antrix Corporation Ltd.
d) BEL Optoelectronic Devices Ltd.
Answer: (b) GAIL (India) Ltd

117. Who on 1 April 2013 was appointed as CEO of Dr Reddy’s Laboratories?
a) Satish Reddy
b) Anji Reddy
c) Kallam Reddy
d) G.V. Prasad
Answer: (d) G.V. Prasad

118. Who was signed as the Brand Ambassador of Swedish luxury carmaker Volvo on 7 April 2013?
a) Jeev Milkha Singh
b) Tiger Woods
c) Sania Mirza
d) Leander Peas
Answer: (a) Jeev Milkha Singh 

118.US President Barack Obama Signed Short-Term Budget Bill to Avert Government Shutdown in Washington. What is/are the benefits of the signing of the bill? 
a) The Bill removes the alarming threat of a Government shutdown by funding the US government through the end of the year.
b) The Bill was passed even though the upper Senate disapproved the mandate moved on by the lower chamber of the congress
c) The budget provides three trillion dollars to end the fiscal deficit of US
d) Short term funding is the blue-print of US Government to reduce the external debts of the country that it gained due to the recession through which the country passed in 2009. 
Answer: (a) The Bill removes the alarming threat of a Government shutdown by funding the US government through the end of the year.

119. Name the two tribal women of Pakistan, who will contest polls in the upcoming election for the first time in Pakistan?
a) Farida Zakiri and Nusrat Fatima
b) Badam Zari and Nusrat Begam
c) Begam Fatima and Badam Khar
d) Khatoon Rasooli and Mirza Sheikh 
Answer: (b) Badam Zari and Nusrat Begam

120. During Pranab Mukherjee’s Mauritius Visit, several agreements were signed between the two nations. Which of the following statements about the MoUs signed are true?
I. Empowerment of persons with disabilities and senior citizens
II. Exchange of resource persons in the identified fields
III. The Government of Mauritius signed a deal to provide Government Jobs (if eligible) to Indians in the Country, who make a visit to the country for few years of stay. 
IV. Conducting joint research and exchange of research outcomes
a) Statements I, and III are true
b) Statements I, II and IV are true
c) Statements I, II and III are true 
d) All the four statements are true
Answer: (b) Statements I, II and IV are true

Current Affairs of April 2013-Part 4 of 7

61. Which of the followings statements in relation to the CRD4 are true?
I. Banks will not have to provide more data about their profits and taxes, on a country-by-country basis.
II. CRD4 will oblige banks to increase the portion of best-quality core capital to 4.5 percent, from the present 2 percent.
III. They have to hold a minimum total capital of 12% of risk-weighted assets - that is, capital held to back the loans that they make.
IV. The credit crunch was a liquidity crisis, so in future; banks will have to be able to meet their liabilities for a period of at least 30 days during financial stress.
a) Statements I, and III are true
b) Statements II and IV are true 
c) Statements I, II and IV are true
d) All the four statements are true
Answer: (b) Statements II and IV are true

62. International Monetary Fund (IMF) in its latest assessment of the global economy released on 16 April 2013 revised its world growth forecast for 2013 and slashed it to _____________ percent from previous forecast of ______________ percent predicted in January 2013.
a) 3.2 percent from 3.4 percent 
b) 3.3 percent from 3.5 percent
c) 3.3 percent from 3.6 percent
d) 3.5 percent from 3.8 percent 
Answer: (b) 3.3 percent from 3.5 percent 

63. Who is the chief Economist of IMF?
a) Raghuram Rajan 
b) Olivier Blanchard
c) Kenneth Rogoff   
d) Simon Johnson
Answer: (b) Olivier Blanchard 

64.The High Court of Delhi on 9 April 2013 rejected the idea of self-regulation of the broadcasters and recommended the Union Government of India to constitute a Statutory Regulatory Body to control Electronic Media. Which of the following statements in connection to the Courts decision are true?
I. The Court in its judgment ruled that state intervention is necessary to promote the media environment that is characterized by pluralism and diversity. 
II. The High Court bench added that a regulatory body was required for ensuring compliance of the provisions mentioned under the Cable Television Networks (Regulation) Act 1995 and the Cable Television Network Rules, 1994 by the media organizations.
III. The court in its recommendation said that a statutory regulatory body that consists of men and women of eminence from field of law, science, art and culture, literature, history and social sciences to be constituted. Security of tenure needs to be brought into practice for the members of the regulatory body to ensure non-interference from the government.
IV. The Court barred the self-regulatory body of the Indian Broadcasting Foundation — Broadcasting Consumers Complaint Committee as the regulatory body to look into the complaints of violation of program and advertising codes and other provisions by the media and give its ruling. 
a) Statements I, II and III are true 
b) Statements I, III and IV are true
c) Statements II, III and IV are true
d) All the four statements are true
Answer: (a) Statements I, II and III are true 

65. Under which section of the Constitution of India, does the President gets the Right to appoint Judges to the High Court’s and Supreme Court of India. 
a) Clause 2 of Article 123
b) Clause 1 of Article 125
c) Clause 2 of Article 124
d) Clause 1 of Article 63
Answer: (c) Clause 2 of Article 124

66. The Supreme Court of India on 12 April 2013 dismissed the plea of _________ the terrorist of Khalistan Liberation Force to dismiss the death penalty and shift it to life imprisonment. He faced the sentence of Death from the Supreme Court for triggering a bomb blast in Delhi in 1993, in which 9 people were killed leaving behind 17 injured.
a) Raghvendra Pal Singh Bhullar
b) Devinder Pal Singh Bhullar
c) Dharmendra Pal Singh Bhullar
d) Kulvendra Pal Singh Bhullar
Answer: (b) Devinder Pal Singh Bhullar

67. The Government of India approved the project for creation of National Optical Fibre Network (NOFN) connecting how many ______________ Gram Panchayats (GPs) in the country through Optical Cable (OFC). The Union Government decided to fund the project through _______________________?
a) 250000 Gram Panchayats and will be funded by Universal Service Obligation Fund (USOF).
b) 300000 Gram Panchayats and will be funded by World Bank
c) 2000 Gram Panchayats and will be funded by the Universal Service Obligation Fund (USOF).
d) 2500 Gram Panchayats and will be funded by Universal Service Obligation Fund (USOF).
Answer: (a) 250000 Gram Panchayats and will be funded by Universal Service Obligation Fund (USOF).

68. Name the two states from where the Election Commission of India has planned to launch its driving license like-hard plastic voter ID cards and replace the long existing laminated voter identity cards.
a) Assam and Meghalaya
b) Assam and Nagaland
c) Himachal Pradesh and Delhi
d) Himachal Pradesh and Uttarakhand
Answer: (b) Assam and Nagaland 

69.Name the top seeded female Tennis Player who won the Family Circle Cup 2013; by defeating Jelena Jankovic.
a) Venus Williams
b) Serena Williams
c) Anna Kournikova
d) Maria Sharapova
Answer: (b) Serena Williams

70. Name the female  tennis player of Russia's who won final of the Monterrey Open Tennis Tournament after defeating Germany’s top-seeded Angelique Kerber 4-6, 6-2, 6-4 on 7 April 2013.
a) Anastasia Pavlyuchenkova
b) Elina Bovina
c) Yana Buchina
d) Vesna Dolonc
Answer: (a) Anastasia Pavlyuchenkova

71. In the 27th edition of North-East Games played at Imphal, which Indian state claimed the title of overall team champion?
a) Arunachal Pradesh
b) Meghalaya
c) Manipur
d) Sikkim
Answer: (c) Manipur

72.
 Which famous South African sports personality on 7 April 2013was named as the chief coach of the junior men’s national team?
a) Gregg Clark
b) Michael Nobbs
c) Greg Chappell
d) Peter Fernandes
Answer: (a) Gregg Clark

73. 
Which International golf player won the Augusta Masters Golf championship on 14 April 2013?
a) Adam Scott
b) Vijay Singh
c) Tiger Woods
d) Robert Allen
Answer: (a) Adam Scott 

74.What is the escalation in the growth percentage of Foreign Tourist Arrivals (FTAs) in March 2013 over March 2012?
a) 2.8 Percent
b) 3.5 Percent
c) 5.3 Percent
d) 6.2 Percent
Answer:  (a) 2.8 Percent

75. As per the data released by Ministry of Railways Indian Railways, what was the revenue earning freight traffic of Indian Railways during the financial year 2012-13 ?
a) 1009.73 million tones
b) 2009.71 million tones
c) 3009.74 million tones
d) 4009.74 million tones
Answer:  (a) 1009.73 million tones

76. What amount was raised by the Food Corporation of India (FCI) by issuing taxable bonds backed by Government of India Guarantee in order to meet the additional working capital requirement?
a) 5000 crore Rupees
b) 4000 crore Rupees
c) 3000 crore Rupees
d) 2500 crore Rupees
Answer:  (a) 5000 Crore Rupees

77. As per the Society of Indian Automobile Manufacturers (SIAM) with what percent the auto Sales in India was dropped, hitting a 10 year lowest sales percentage?
a) 4.6 Percent
b) 6.7 Percent
c) 3.5 Percent
d) 2.5 Percent
Answer:  (b) 6.7

78. What is the slashed percentage in World Trade Growth Forecast by World Trade Organization in year 2013?
a) 3.6 Percent
b) 3.2 Percent
c) 2.6 Percent
d) 3.3 Percent
Answer:  (d) 3.3 Percent 

79.Scientists developed a new device to detect gastro-intestinal cancers. What is the name of this new device?
a) Bile Duct Video Camera
b) Multi-Bending Camera
c) Advanced Multi-Bending Cholangioscope
d) Multi-Bending Peroral Direct Cholangioscope (PDCS)
Answer: (d) Multi-Bending Peroral Direct Cholangioscope (PDCS)

80. Which Government approved the plan to build the world’s largest telescope at the summit of Hawaii’s Mauna Kea volcano?
a) UK Government
b) US Government
c) Hawaii Government
d) Canadian Government
Answer: (b) US Government

Current Affairs of April 2013-Part 3 of 7

41. Name the writer who was recently selected for Jnanpith Award 2012 by the Jnanpith Award Committee. 
a) Pratibha Ray
b) Amar Kant
c) Sri Lal Sukla[6]
d) Ravuri Bharadhwaja
Answer: (d) Ravuri Bharadhwaja

42. The Vice-President of India recently paid a four day state-visit to a country from 14 to 17 April 2013. Name of the country of his visit? 
a) Nepal
b) Tajikistan
c) Burgundy
d) Maldives
Answer: (b) Tajikistan

43. The 20th meeting of Eastern Zonal Council, comprising of the States of West Bengal, Odisha, Bihar and Jharkhand, was held on 17 April 2013 at ____________________?
a) Ranchi
b) Bhubaneshwar
c) Patna
d) Kolkata
Answer: (d) Kolkata 

44.What is the escalation in the growth percentage of Foreign Tourist Arrivals (FTAs) in March 2013 over March 2012?
a) 2.8 Percent
b) 3.5 Percent
c) 5.3 Percent
d) 6.2 Percent
Answer:  (a) 2.8 Percent

45. As per the data released by Ministry of Railways Indian Railways, what was the revenue earning freight traffic of Indian Railways during the financial year 2012-13 ?
a) 1009.73 million tones
b) 2009.71 million tones
c) 3009.74 million tones
d) 4009.74 million tones
Answer:  (a) 1009.73 million tones

46. What amount was raised by the Food Corporation of India (FCI) by issuing taxable bonds backed by Government of India Guarantee in order to meet the additional working capital requirement?
a) 5000 crore Rupees
b) 4000 crore Rupees
c) 3000 crore Rupees
d) 2500 crore Rupees
Answer:  (a) 5000 Crore Rupees

47. As per the Society of Indian Automobile Manufacturers (SIAM) with what percent the auto Sales in India was dropped, hitting a 10 year lowest sales percentage?
a) 4.6 Percent
b) 6.7 Percent
c) 3.5 Percent
d) 2.5 Percent
Answer:  (b) 6.7

48. What is the slashed percentage in World Trade Growth Forecast by World Trade Organization in year 2013?
a) 3.6 Percent
b) 3.2 Percent
c) 2.6 Percent
d) 3.3 Percent
Answer:  (d) 3.3 Percent 

49.Which company was declared as the most attractive employer in India, according to the HR service company, Randstad?
a) Hewlett Packard
b) Google India
c) Microsoft
d) Lenovo 
Answer: (c) Microsoft

50. Which social media on 18 April 2013 unveiled a new music app called #Music?
a) Twitter
b) Facebook
c) YouTube
d) Stumble Upon 
Answer: (a) Twitter

51. Which company’s retail outlet entered into the Guinness World Records when it opened record 315 outlets in 10 states of India, just at one time on 1 April 2013?
a) Reliance
b) Tata 
c) Mahindra and Mahindra
d) Sahara India Pariwar
Answer: (d) Sahara India Pariwar

52. Name the sixth commodity platform that went live on 19 April 2013 with 100 members on board.
a) Multi Commodity Exchange
b) Universal Commodity Exchange
c) National Multi Commodity Exchange
d) Ace Commodity Exchange
Answer: (b) Universal Commodity Exchange

53. Which company announced launching 100 crore Rupees non-convertible debenture (NCB) issue in order to fund the expansion of microfinance as well as small and medium enterprise (SME) business?
a) Muthoot Pappachan
b) Muthoot Finance
c) Mannapuram Finance
d) Muthoot Fincorp
Answer: (d) Muthoot Fincorp 

54.The Supreme Court of India on 15 April 2013 ordered Gujarat to share which endangered species with its neighbouring state- Madhya Pradesh?
a) Asiatic Lions
b) Bengal Tiger
c) Asiatic Elephants
d) White Elephants
Answer: (a) Asiatic Lions

55. The researchers from Massachusetts General Hospital in Boston, United States as an experiment transplanted which organ into rats?
a) bio-engineered lungs
b) bio-engineered liver
c) bio-engineered heart
d) bio-engineered kidney
Answer: (d) bio-engineered kidney

56. Which disease-resistant animal was produced by the scientists using a new technique simpler than cloning?
a) Cow called Cow-26
b) Rat called Rat-26
c) Piglet called Pig-26 
d) Dog called Dog-26
Answer: (c) Piglet called Pig-26

57. Scientists in the third week of April 2013 discovered a giant galaxy which is 12.8 Billion light years away from Earth. What is the name of this giant galaxy?
a) HFLS3
b) AGFL4
c) ISMT6
d) KASK10
Answer: (a) HFLS3

58. Name the two Earth-like planets discovered by NASA’s Kepler mission in Lyra constellation.
a) Kepler-62f and Kepler-62e
b) Kepler-20f and Kepler-20e
c) Kepler-53f and Kepler 53e
d) None of these 
Answer: (a) Kepler-62f and Kepler-62e 

59.A fourteen member Delegation from Finland led by Marja Rislakki, State Secretary Ministry of Employment & Economy of Finland met with an Indian delegation led by Lakshmi Panabaka, Minister of State, MoPNG Government of India on 15 April 2013. Both the sides had discussions on identified areas during the meet. Which of the following statements on the identified areas mentioned below for the same are true
I. Projects on Solar Energy applications for Oil & Gas Projects
II. Projects on Solar Energy applications for Biofuels & Algae based biofuels research and water and waste water management
III. Carbon capture & reformation
IV. Finland`s Green Growth & Groove programme for suitable application to Indian Scenario and Academic Institutions/Universities for collaborative R&D projects in areas of low carbon growth technologies and sustainable development.
a) Statements I, and III are true
b) Statements II, III and IV are true 
c) Statements I, II and IV are true
d) All the four statements are true
Answer: (b) All the four statements are true

60. European Parliament approved new rules on bankers’ bonuses and the amount of capital that banks must hold as a buffer by a big majority. What is the name of the New Rule?
a) Capital Requirements Directive (CRD4)
b) Capital Reimbursement Directions (CRD4)
c) Capital Requirements Directions (CRD4)
d) Capital Reimbursement Directives (CRD4)
Answer: (a) Capital Requirements Directive (CRD4)

Current Affairs of April 2013-Part 2 of 7

21. Ireland’s government on 1 May 2013 unveiled the Protection of Life during____________. It explains when life-saving abortions can be performed. Moreover, it’s a clarification of rights within the ambit of Current law.
a) Pregnancy Bill
b) Abortion Law
c) Protection of Life Bill
d) Right to live Bill
Answer: (a) Pregnancy Bill

22. _____________ became the first southern US state to Abolish Death Penalty
a) Louisiana
b) Oklahoma
c) New Orleans
d) Maryland
Answer: (d) Maryland 

23. National Thermal Power Corporation and Power Development Bangladesh signed Three Pacts on 20 April 2013. The agreements were a part of setting up of the biggest ever joint venture project of ______________ Megawatt Coal based power plant. This project is to be developed at an expense of_______________?
a) 1320 Megawatt  at the expense of 1.6 billion US dollars
b) 1340 Megawatt at the expense of 16 billion US dollars
c) 1200 Megawatt at the expense of 10 billion US dollar
d) 1230 Megawatt at the expense of 14 billion US dollar
Answer: (a) 1320 Megawatt at the expense of 1.6 billion US dollars

24. NTPC of India and Power Development Bangladesh signed three agreements on 20 April 2013 in Dhaka, Bangladesh. The agreements were a part of setting up of the biggest ever joint venture project of 1320 Megawatt Coal based power plant. The plant is planned to be developed in which area?
a) Chittagong Sea Port in Nazir Hat
b) Kamalapur ICD in Kamalapur
c) Mongla Seaport in Rampal Upazila 
d) Patuakhali
Answer: (c) Mongla Seaport in Rampal Upazila 

25. US House of Representatives passed the Cyber Information Sharing and Protection Act, also called CISPA on 18 April 2013. How many times the US House of Representatives passed the CISPA till date.
a) Three times
b) One time
c) Two times
d) Four times
Answer: (c) Two times

26. Name the Island, whose residents voted almost unanimously to stay under British rule in a referendum held on 10-11 March 2013.
a) Akrotiri and Dhekelia Islands
b) Falkland Islands
c) Turks and Caicos Islands
d) Islands in British Antarctic Territory
Answer: (b) Falkland Islands

27. Name the country where the largest biogas plant of the world was inaugurated on 12 March 2013 ___________?
a) Scotland
b) Iceland 
c) New Zealand
d) Finland
Answer: (d) Finland 

28.Which space agency on 25 April 2013 during the 6th European Conference on Space Debris in Darmstadt, Germany announced that the Space Junk should be removed from the orbit of the Earth?
a) European Space Agency (ESA)
b) Mexican Space Agency
c) Austrian Solar and Space Agency
d) UK Space Agency
Answer: (a) European Space Agency (ESA)

29. Researchers at St Andrews, the Max Planck Institute for Informatics in Germany and Montana Tech in the US created a keyboard layout, said to be great for the touchscreen devices. What is the name of this new keyboard?
a) QWERTY
b) KALQ
c) TouchMe
d) Touch Special Keyboard Device
Answer: (b) KALQ

30. A report submitted by the Environment Ministry to the United Nations Convention described that one fourth of India’s geographical area is undergoing the problem of _________. Fill in the blank with an appropriate option.
a) Land Degradation
b) Drought
c) Deforestation
d) Desertification
Answer: (d) Desertification

31. The High Seas, Our Future Conference concluded in Paris, France with the launch of ___________. Fill in the blank with an appropriate option.
a) Paris Appeal for world’s oceans
b) Paris Appeal for climate change
c) Paris Appeal for High Seas
d) Paris Appeal for sustainable use of resources
Answer: (c) Paris Appeal for High Seas

32. Space Debris such as the debris of rockets should be removed from the orbit of the Earth to avoid collision with what? 
a) Meteorites
b) Other Planets
c) Black Holes
d) Operational Spacecrafts and Satellites
Answer: (d) Operational Spacecrafts and Satellites 

33. Aurobindo Pharma got an approval from US Food & Drug Administration (USFDA) for manufacturing and marketing which drug?
a) Divalproex
b) Zofran
c) Ondansetron
d) Cefadroxil
Answer: (d) Cefadroxil

34. Which San Francisco-based company was bought by Facebook that will help it in specialising powering of the mobile applications?
a) WatsApp
b) Twitter
c) Parse
d) Google Plus
Answer: (c) Parse

35. Who took over as the CEO of Sistema Shyam TeleServices (SSTL) on 24 April 2013?
a) Dmitry Shukov
b) Vsevolod Rozanov
c) Vikas Oberoi
d) None of these 
Answer: (a) Dmitry Shukov

36. Which company acquired Wavii, the news summarization app based in Seattle, for around 30 million US dollar cash?
a) Apple
b) Google Inc
c) Yahoo
d) MSN
Answer: (b) Google Inc

37. Abu Dhabi based which airlines on 24 April 2013 confirmed taking over of 24 per cent minority stake in Jet Airways for 379 million dollars?
a) Etihad Airways
b) Emirates Airways
c) Gulf Air
d) Maximus Air
Answer: (a) Etihad Airways

39.Who was the one and only women, to serve as the Chief Election Commissioner of India?
a) Mahasweta Devi
b) Pratibha Ray
c) Qurratulain Hyder
d) V.S. Ramadevi
Answer: (d) V.S. Ramadevi

40. State Cabinet of which State ________________ recently on 16 April 2013 gave its not to grant 35 percent reservation to women in the recruitment of constables and sub-inspectors in reserved and unreserved categories of the state.
a) Chhattisgarh
b) Gujarat
c) Bihar
d) Kerela
Answer: (c) Bihar

Current Affairs of April 2013-Part-1 of 7

Current Affairs of April 2013-Part-1 (20 Quiz)


1.The US team of scientists found the mechanism which is responsible for the ageing process. Where is this mechanism located?
a) Inside the face
b) Inside the skin
c) Inside the brain
d) Inside the heart 
Answer: (c) Inside the brain

2. US Scientists at the Harvard University created a robot of the size of fly. What is the name of this robot?
a) Robo-Fly
b) Robotic Fly
c) Fly-Robot
d) Fly Me
Answer: (a) Robo-Fly

3. The IBM scientists on 1 May 2013 released the smallest movie of the world. What is the name of this movie?
a) Atoms and Their Life
b) A Boy and His Atom
c) Atoms and a Boy
d) The Smallest Atom
Answer: (b) A Boy and His Atom

4.
 The scientists at the North Dakota State University developed a process called _________ which can help embed the radio frequency identification (RFID) chips on the paper. Fill in the blank with an appropriate option. 
a) Plasma Etcher Process
b) Radio-Frequency Electromagnetic Process
c) Electromagnetic Induction Process
d) Laser Enabled Advanced Packaging
Answer: (d) Laser Enabled Advanced Packaging

5. What is the name of six huge wildfires that broke out in California on 2 May 2013 near Camarillo?
a) McNally Fire
b) Camarillo Springs Wildfire
c) Esperanza Fire
d) Cedar Fire
Answer: (b) Camarillo Springs Wildfire 

6.The Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) on 2 May 2013 cleared 10500-crore rupees investment proposal in India for which company?
a) IKEA
b) HP
c) Sony
d) M&S
Answer: (a) IKEA

7. 
Name the 8-inch tablet launched by Samsung, the South Korean electronics company on 3 May 2013.
a) Galaxy 210
b) Galaxy Note 510
c) Galaxy Note 201
d) Galaxy 510
Answer: (b) Galaxy Note 510

8. Telecom carriers Reliance Jio Infocomm, Dialog Axiata from Sri Lanka, Vodafone Group of the UK, Omantel from Oman, Etisalat from the UAE and Telekom Malaysia from Malaysia on 30 April 2013 formed a consortium to set up _________ submarine cable system to connect Singapore and Malaysia to the Middle East. 
a) Construction and Maintenance Agreement(C&MA)
b) Bengal consortium
c) Cable System Getaway 
d) Bay of Bengal Gateway (BBG)
Answer: (d) Bay of Bengal Gateway (BBG)

9. Which mobile company on 29 April 2013 Introduced Flat Roaming Rates for its African Customers in order to strengthen its services?
a) Vodafone
b) Tata Indicom
c) Bharti Airtel
d) Reliance Jio Infocomm
Answer: (c) Bharti Airtel

10. Which company on 6 May 2013 signed agreement with Falcorp of South Africa to float a new company?
a) Tech Mahindra
b) Mahindra Satyam
c) Mahindra and Mahindra
d) None of these 
Answer: (a) Tech Mahindra 

11.The Union government keeping into consideration the widening trade gap, had set up a six-member inter-ministerial committee in the last week of April 2013 under the chairmanship of ___________ to suggest measures for enhancing MSME exports.
a) R S Gujral
b) Sumit Bose
c) Madhav Lal
d) S R Rao
Answer: (a) R S Gujral

12. Which of the following statements about the roles and duties will the six member committee on trade-gap is true?
I. The committee will suggest short and long term measures to enhance exports from MSME sector.
II. It will submit its recommendations by mid-May 2013.
III. The other members of the committee include Commerce Secretary S R Rao, Revenue Secretary Sumit Bose, MSME Secretary Madhav Lal, Financial Services Secretary Rajiv Takru and Chief Economic Adviser Raghuram Rajan.
IV. None of these statements are true
a) Statements IV is true
b) Statements I, II, and III are true
c) Statements I and II are true
d) Statements II and III are true 
Answer: (b) Statements I, II, and III are true

13. The Union Cabinet of India on 1 May 2013 approved the launch of the ___________ Mission to reduce rates of infant mortality, maternal mortality and for universal access to reproductive health care.
a) National Urban Health Mission
b) National Maternity Management Mission
c) National Infant and Mother Mortality Mission 
d) Universal Access To Reproductive Health Care Mission
Answer: (a) National Urban Health Mission

14. The recently proposed National Urban Health Mission is will implemented in how many cities of towns across the country?
a) 999
b) 779
c) 949
d) 786
Answer: (b) 779

15. The Cabinet Committee on Security (CCS) under the Prime Minister of India, Manmohan Singh approved 11000 crore Rupees project on 1 May 2013 for modernisation of _____________?
a) Delhi police
b) Central paramilitary forces.
c) Black Commando Force 
d) Indian Army 
Answer: (b) Central paramilitary forces. 

16.The unemployment rate of Spain in the first quarter of 2013 has gone up to what percent?
a) 31 percent
b) 29.3 percent
c) 27.2 percent
d) 17 percent 
Answer: (c) 27.2 percent

17. Name the country that joined the Shanghai Cooperation Organisation (SCO) as its dialogue partner by signing an MoU?
a) Sri Lanka
b) Mongolia
c) Belarus
d) Turkey
Answer: (d) Turkey

18. India and Saudi Arabia in April 2013 decided to set up a joint working group to address the concerns of expatriate Indian workers in Saudi Arabia on ___________law?
a) Expatriate law
b) Renunciation of allegiance law
c) Nitaqat Law
d) None of the above
Answer: (c) Nitaqat law

19. Turkey Treasury Undersecretariat on 26 April 2013 announced that it would close the debt chapter with IMF (International Monetary Fund) by refunding 422.1 million US dollars of capital as part of its 19th Stand-by. This will end Turkey’s _________ year long indebter category from IMF.
a) 45 years
b) 51 years
c) 49 years
d) 52 years
Answer: (d) 52 years

20. _________ in the month of April 2013, became the first US State that allowed its residents to play online poker for money, legally.
a) Nevada
b) New York
c) Los Vegas
d) Michigan
Answer: (a) Nevada