81. Name the captain of Aston Villa who
retired from football in May 2013 at the age of 33 years as he was diagnosed
with leukaemia.
a) Ron Vlaar
b) Brad Guzan
c) Christian Benteke
d) Stiliyan Petrov
Answer: (d) Stiliyan Petrov
82. Which
of the Following is correctly matched with reference to the Number of silver
and bronze medal won by India in the 19th Commonwealth Table Tennis
Championships that concluded in New Delhi?
a) 3 Silver and 5 Bronze
b) 7 Silver and 4 Bronze
c) 2 Silver and 7 Bronze
d) 6 Silver and 7 Bronze
Answer: (c) 2 Silver and 7 Bronze
83. Name
the International tennis Player who had won Men’s Singles Trophy in the Madrid
Open 2013.
a) Stanislas Wawrinka
b) Rafael Nadal
c) Andy Murray
d) Novak Djokovic
Answer: (b) Rafael Nadal
84.Bermuda
and other British overseas territories on 1 May 2013 signed deals with
financial centres on sharing___________.
a) Tax information
b) Tourism Activity
c) Budget Information
d) New laws to strengthen the economy of respective territories
Answer: (a) Tax information
85. Three
Government ships of China in May 2013 entered into waters of Senkaku islands,
which are disputed and controlled by Tokyo. The surveillance ships of China
sailed 12-nautical-mile zone off the Senkaku islands that is also known as
__________ by China.
a) Hokkaido
b) Honshu
c) Diaoyu
d) Ryukyu
Answer: (c) Diaoyu
86. Libya’s
parliament on 5 May 2013 passed a comprehensive law which bans anyone who
served as a senior official under Muammar Gaddafi during his 42 year-long rule
from working in government. Which of the following statements related to the
Political Isolation Law in the country is true?
I. The law was partially driven by the unpopularity of Libya’s current crop of
politicians among many of the still-powerful former rebels who toppled Gaddafi,
and others who say little has improved since. Backers of the law say it is
necessary to complete the revolution.
II. The law will not affect a number of ambassadors, heads of governmental
agencies, professors and media professionals on government payrolls.
III. Security officials such as the military’s chief of staff Maj. Gen. Youssef
Mangoush, once a Special Forces commander under Gaddafi, may also come under
the law. He quit his post 10 years before the uprising began and sided with
rebels during the war.
IV. The law states that parliamentarians who lose their post will be replaced
by either the next name on the party list or by the independent candidate who
came in second in a district. This could benefit many Islamists, who trailed in
the elections and came in second in many districts.
a) Statements I, II, and III are true
b) Statements I, III and IV are true
c) Statements I, II and IV are true
d) Statements II and III are true
Answer: (c) Statements I, II and IV are true
87. Name
the area of incursion where Chinese and Indian troops faced a standoff with
each other for more than a weeks’ time?
a) Kunlun Mountain Range
b) Lamayuru Gompa
c) Phyang Gompa
d) Daulat Beg Oldi sector
Answer: (d) Daulat Beg Oldi Sector
88. Name
the Party ___________ led by by Najib Razak in May 2013 that won by simple
majority in the 13th General Elections of Malaysia.
a) Seruan Al-Azhar Clarion party of Malaysia
b) Pilehan Timur party of Malaysia
c) National Front of Malaysia
d) The Malaysian Party
Answer: (c) National Front of Malaysia
89. Name
the country that launched a legal challenge to Australia's tobacco packaging
laws at the World Trade Organization, the Geneva-based trade body.
a) Germany
b) Kuwait
c) Cuba
d) Singapore
Answer: (c) Cuba
90. The
United States on 10 May 2013 slapped sanctions against four Iranian Nuclear
Supply Companies and an individual for their attempt to procure goods for
Iranian Nuclear Programme. Name the four companies against which the sanctions
were launched
a) Aluminat, Pars Amayesh Sanaat Kish, Pishro Systems Research Company and
Taghtiran Kashan Company
b) Aluminat, Pars Amayesh Sanaat Kish, Parviz Khaki and Taghtiran Kashan
Company
c) Parviz Khaki, Pars Amayesh Sanaat Kish, Pishro Systems Research Company and
Taghtiran Kashan Company
d) Aluminat, Pars Amayesh Sanaat Kish, Pishro Systems Research Company and
Parviz Khaki
Answer: (a) Aluminat, Pars Amayesh Sanaat Kish, Pishro Systems Research
Company and Taghtiran Kashan Company
91.The
Environment Ministry of India decided to put a ban on the trade of feathers of
which bird as a measure to conserve the species?
a) Dove
b) Peacock
c) Hen
d) Eagle
Answer: (b) Peacock
92. According
to the scientists from the Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research, an
increase in mercury level is leading to decline of which species?
a) Russian foxes
b) Polar Bear
c) Seal Carcasses
d) Arctic Foxes
Answer: (d) Arctic Foxes
93. At
which World Heritage Site in Central Africa did an unidentified number of
elephants killing took place?
a) Dzanga-Ndoki national park
b) Aapravasi Ghat
c) Aksum
d) Bwindi Impenetrable National Park
Answer: (a) Dzanga-Ndoki national park
94. Which
organisation become the only organization in the world to design and
successfully test a new concept of needleless vaccine delivery system?
a) Voluntary Health Association of India (VHAI)
b) World Health Organisation Collaboration
c) Indian Institute of Science (IISc)
d) WHO, India
Answer: (c) Indian Institute of Science (IISc)
95. Name
the Sun-powered plane that completed its first leg of journey with an aim to
cross US on 4 May 2013.
a) Solar Impulse
b) Zero-Fuel Aircraft
c) Clean Generation Plane
d) HB-SIA
Answer: (a) Solar Impulse
96.Tech
Mahindra on 6 May 2013 signed agreement with which South African company to
float a new company?
a) Falcorp
b) Anglo Platinum
c) Tongaat Hulett
d) Sanlam
Answer: (a) Falcorp
97. Who
was named as the new Chief Executive Officer of Spirits Company Diageo on 7 May
2013?
a) Franz Humer
b) Paul Walsh
c) Ivan Menezes
d) None of these
Answer: (c) Ivan Menezes
98. Which
company became the biggest profit maker on annual list of Fortune 500?
a) ExxonMobil
b) Walmart
c) Chevron
d) Apple
Answer: (b) Walmart
99. Who
was appointed as the new Chief Executive Officer of South Africa’s AngloGold
Ashanti on 9 May 2013?
a) Mark Cutifani
b) TT Mboweni
c) TJ Motlats
d) Srinivasan Venkatakrishnan
Answer: (d) Srinivasan Venkatakrishnan
100. Which
mobile company on 8 May 2013 announced launch of Asha 501, a smart phone to
beat the low-cost Android phones in developing markets like India?
a) Vodafone
b) Nokia
c) Reliance
d) Tata Indicom
Answer: (b) Nokia
101.What amount of loan is supposed to be
provided by Asian Development Bank to India over next 3 years?
a) 6 Billion Dollars
b) 4.5 Billion Dollars
c) 4 Billion Dollars
d) 4.8 billion dollars
Answer: (a) 6 Billion Dollars
102. As
per the survey undertake by HSBC, in the month of May 2013, India’s services
sector grew at its slowest pace in one and half years during the month of
April 2013 as costs for raw materials, petrol and labour increased
considerably. What was the downfall in Composite Output Index from 51.4 Percent
in March 2013?
a) 50.50 Percent
b) 50.35 Percent
c) 50.23 Percent
d) 50.39 Percent
Answer: (a) 50.50 Percent
103. Market
regulator SEBI in May 2013 approved an angel fund to address the problem of
resource crisis for start-up companies across the country. What amount of Fund
was approved?
a) 10 Million Dollars
b) 6 Million Dollars
c) 7.5 Million Dollars
d) 9 Million Dollars
Answer: (a) 10 Million Dollars
104. The
Foreign Exchange Earnings (FEEs) from tourism in terms of Rupee in April 2013
rose by what percent from the one recorded in April 2012?
a) 4 Percent
b) 5 Percent
c) 6.5 Percent
d) 7 Percent
Answer: (d) 7 Percent
105. What
export target was announced by Union Government for the current financial year
2013-14 to support the slowdown in the global markets?
a) 375 Billon Dollars
b) 450 Billion Dollars
c) 325 Billion Dollars
d) 365 Billion Dollars
Answer: (c) 325 Billion Dollars