Translate

Search This Blog

Showing posts with label objective question. Show all posts
Showing posts with label objective question. Show all posts

Sunday, June 8, 2014

समसामयिक सामान्य ज्ञान जून 2014

समसामयिक सामान्य ज्ञान जून 2014 

१. अगला फुटबॉल विश्व कप कहाँ होना हैं-
अ. श्रीलंका
ब. ब्राज़ील
स. चीन
द. फ्रांस

उत्तर- ब-ब्राज़ील 

२. सीरिया की राजधानी का क्या नाम है -
अ. दमिश्क
ब. तेहरान
स. मनीला
द. काबुल

उत्तर- अ-दमिश्क

३. लन्दन में गिरफ्तार किये गए नेता अल्ताफ हुसैन किस देश के हैं-
अ. भारत
ब. पाकिस्तान
स. अफगानिस्तान
द. ईरान

उत्तर-ब. पाकिस्तान 

४. बदायूं किस राज्य में आता है - 
अ. आँध्रप्रदेश
ब. पंजाब
स. उत्तरप्रदेश
द. मध्य प्रदेश

उत्तर-स -उत्तरप्रदेश

५. कार दुर्घटना में मारे गए नेता गोपीनाथ मुंडे किस पार्टी के नेता थे-
अ. कांग्रेस
ब. भाजपा
स. राकांपा
द. शिवसेना

उत्तर- ब. भाजपा

६. भारत में २९ वें राज्य का नाम क्या हैं-
अ. उत्तराखंड
ब. छत्तीसगढ़
स. तेलंगाना
द. सीमांध्र

उत्तर- स-तेलंगाना 

७. तेलंगाना के पहले मुख्य मंत्री कौन बने-
अ. के. चंद्रशेखर राव
ब.  चन्द्र बाबू नायडू
स. जे. रेड्डी
द. नरसिम्हन

उत्तर-अ-के. चंद्रशेखर राव

८. संविधान के किस अनुच्छेद के जरिये जम्मू कश्मीर को विशेष दर्जा प्राप्त है-
अ. 370
ब. 371
स. 372
द. 374

उत्तर-अ. 370

९. आईपीएल-7 की विजेता कौनसी टीम रही -
अ. मुंबई इंडियंस
ब. किंग्स इलेवन पंजाब
स. कोलकाता नाईट राइडर्स
द. चेन्नई सुपरकिंग्स

उत्तर-स. कोलकाता नाईट राइडर्स 



Saturday, March 8, 2014

Current Affairs of Feb 2014

Current Affairs of Feb 2014

1.Olympic torch was recently lit atop the highest peak of Europe and also Russia. The name of the highest peak is
a) Mount Elbrus
b) North Pole
c) Siberia’s Baikal Lake
d) None of the above
Answer: (a) Mount Elbrus

2. Which one of the following does not form the part of the 4 Special Route designated for the Olympic torch relay undertaken for 2014 Winter Olympics at Sochi?
a) International Space Station, North Pole, Siberia’s Baikal Lake and Mount Elbrus
b) Centre of Pacific Ocean, North Pole, Siberia’s Baikal Lake and Black Sea
c) International Space Station, Black Sea, Siberia’s Baikal Lake and Mount Elbrus
d) International Space Station, North Pole, Centre of Pacific Ocean and Mount Elbrus
Answer: (a) International Space Station, North Pole, Siberia’s Baikal Lake and Mount Elbrus

3. Name the body that on 3 February 2014 announced that the tea production of India has gone up by 6.5 percent in the year 2013.
a) Indian Tea Research Association
b) Indian Tea Association 
c) Tea Board India
d) None of the above
Answer: (b) Indian Tea Association 

4.Who won the Australian Open men’s singles title on 26 January 2014?
a) Rafael Nadal 
b) Roger Federer
c) Andy Murray 
d) Stanislas Wawrinka  
Answer: (d) Stanislas Wawrinka  

5. Who won the Australian Open women’s singles title?
a) Dominika Cibulkova
b) Li Na
c) Serena Williams
d) Ana Ivanovic
Answer: (b) Li Na

6. Who won the Mixed doubles tennis titles at Australian Open 2014?
a) Kristina Mladenovic and Daniel Nestor
b) Sania Mirza and Horia Tecau
c) Ana Ivanovic and Rafael Nadal 
d) Li Na and Andy Murray 
Answer: (a) Kristina Mladenovic and Daniel Nestor

7.Domestic content requirement of India's solar mission on 10 February 2014 was challenged by which country by alleging it as discriminatory and against international norms including the laws of WTO?
a) United States
b) China
c) Britain
d) Japan
Answer: (a) United States

8. Foundation named YouWeCan joined its hand with an NGO Navbharat Sewa Samiti on 10 February 2014 to roll out a campaign named Cancer Mukt Purvi Dilli. Name the founder of the foundation YouWeCan?
a) Manisha Koirala
b) Yuvraj Singh 
c) Lisa Ray
d) Anurag Basu
Answer: (b) Yuvraj Singh

9. Name the country that on 13 February 2014 legalised death to terminally ill children of any age?
a) Belgium 
b) Netherlands
c) Luxembourg
d) Switzerland
Answer: (a) Belgium

10.The Indian flag was unfurled on 17 February 2014 at the Winter Olympics Village at Sochi, Russia at a special ceremony held at International Plaza of the Mountain Village. India was suspended by International Olympic Committee (IOC) from participation in the games for how long?    
a) 12-months long suspension 
b) 14-month long suspension 
c) 16-month long suspension 
d) 22-months long suspension 
Answer: (b) 14-month long suspension 

11. 80-million rupees has been sanctioned for restoration of Bhagat Singh’s ancestral house, school and village on 17 February 2014. At which place the ancestral house, school and village of Bhagat Singh is located?
a) Faisalabad, Punjab in Pakistan
b) Ludhiana, Punjab in India
c) Shadman in the Eastern City of Lahore Pakistan 
d) None of the above
Answer: (a) Faisalabad, Punjab in Pakistan

12. Name the Indian film that on 17 February 2014 won the Crystal Bear (Glasernen Bar) for the best film by the Children’s jury in Generation KPlus section at the 64th Berlin International Film Festival.  
a) The Grand Budapest Hotel
b) Killa
c) Little House
d) Black Coal
Answer: (b) Killa

13. Name the batsman of Indian cricket team who was appointed as the brand ambassador of the Gujarat State Election Commission recently?
a) Virat Kohli 
b) MS Dhoni 
c) Shikhar Dhawan
d) Cheteshwar Pujara
Answer: (d) Cheteshwar Pujara

14. Who has been named as the interim President of Ukraine after the impeachment of President Viktor Yanukovych 
a) Volodymyr Vynnychenko 
b) Oleksandr Turchynov,
c) Symon Petliura
d) Mykhailo Hrushevskyi
Answer: (b) Oleksandr Turchynov

15. Name the team which emerged as the champions of the Hero Hockey India League 2014 after defeating Jaypee Punjab Warriors at Astroturf Hockey Stadium in Ranchi?
a) Delhi Waveriders
b) Ranchi Rhinos
c) Mumbai Magicians
d) Kalinga Lancers
Answer: (a) Delhi Waveriders


Current Affairs of May 2013-Part 5 of 5

81. Name the captain of Aston Villa who retired from football in May 2013 at the age of 33 years as he was diagnosed with leukaemia.
a) Ron Vlaar
b) Brad Guzan
c) Christian Benteke
d) Stiliyan Petrov
Answer: (d) Stiliyan Petrov    

82. Which of the Following is correctly matched with reference to the Number of silver and bronze medal won by India in the 19th Commonwealth Table Tennis Championships that concluded in New Delhi?
a) 3 Silver and 5 Bronze
b) 7 Silver and 4 Bronze
c) 2 Silver and 7 Bronze
d) 6 Silver and 7 Bronze
Answer: (c) 2 Silver and 7 Bronze

83. Name the International tennis Player who had won Men’s Singles Trophy in the Madrid Open 2013.
a) Stanislas Wawrinka
b) Rafael Nadal
c) Andy Murray
d) Novak Djokovic
Answer: (b) Rafael Nadal 

84.Bermuda and other British overseas territories on 1 May 2013 signed deals with financial centres on sharing___________.
a) Tax information
b) Tourism Activity 
c) Budget Information
d) New laws to strengthen the economy of respective territories 
Answer: (a) Tax information

85. Three Government ships of China in May 2013 entered into waters of Senkaku islands, which are disputed and controlled by Tokyo. The surveillance ships of China sailed 12-nautical-mile zone off the Senkaku islands that is also known as __________ by China.
a) Hokkaido
b) Honshu 
c) Diaoyu
d) Ryukyu
Answer: (c) Diaoyu

86. Libya’s parliament on 5 May 2013 passed a comprehensive law which bans anyone who served as a senior official under Muammar Gaddafi during his 42 year-long rule from working in government. Which of the following statements related to the Political Isolation Law in the country is true?
I. The law was partially driven by the unpopularity of Libya’s current crop of politicians among many of the still-powerful former rebels who toppled Gaddafi, and others who say little has improved since. Backers of the law say it is necessary to complete the revolution.
II. The law will not affect a number of ambassadors, heads of governmental agencies, professors and media professionals on government payrolls.
III. Security officials such as the military’s chief of staff Maj. Gen. Youssef Mangoush, once a Special Forces commander under Gaddafi, may also come under the law. He quit his post 10 years before the uprising began and sided with rebels during the war.
IV. The law states that parliamentarians who lose their post will be replaced by either the next name on the party list or by the independent candidate who came in second in a district. This could benefit many Islamists, who trailed in the elections and came in second in many districts.
a) Statements I, II, and III are true
b) Statements I, III and IV are true
c) Statements I, II and IV are true
d) Statements II and III are true 
Answer: (c) Statements I, II and IV are true

87. Name the area of incursion where Chinese and Indian troops faced a standoff with each other for more than a weeks’ time?
a) Kunlun Mountain Range
b) Lamayuru Gompa
c) Phyang Gompa
d) Daulat Beg Oldi sector
Answer: (d) Daulat Beg Oldi Sector

88. Name the Party ___________ led by by Najib Razak in May 2013 that won by simple majority in the 13th General Elections of Malaysia. 
a) Seruan Al-Azhar Clarion party of Malaysia 
b) Pilehan Timur party of Malaysia
c) National Front of Malaysia
d) The Malaysian Party 
Answer: (c) National Front of Malaysia 

89. Name the country that launched a legal challenge to Australia's tobacco packaging laws at the World Trade Organization, the Geneva-based trade body.
a) Germany
b) Kuwait 
c) Cuba
d) Singapore
Answer: (c) Cuba

90. The United States on 10 May 2013 slapped sanctions against four Iranian Nuclear Supply Companies and an individual for their attempt to procure goods for Iranian Nuclear Programme. Name the four companies against which the sanctions were launched 
a) Aluminat, Pars Amayesh Sanaat Kish, Pishro Systems Research Company and Taghtiran Kashan Company
b) Aluminat, Pars Amayesh Sanaat Kish, Parviz Khaki and Taghtiran Kashan Company
c) Parviz Khaki, Pars Amayesh Sanaat Kish, Pishro Systems Research Company and Taghtiran Kashan Company
d) Aluminat, Pars Amayesh Sanaat Kish, Pishro Systems Research Company and Parviz Khaki 
Answer: (a) Aluminat, Pars Amayesh Sanaat Kish, Pishro Systems Research Company and Taghtiran Kashan Company 

91.The Environment Ministry of India decided to put a ban on the trade of feathers of which bird as a measure to conserve the species?
a) Dove
b) Peacock
c) Hen
d) Eagle 
Answer: (b) Peacock

92. 
According to the scientists from the Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research, an increase in mercury level is leading to decline of which species?
a) Russian foxes
b) Polar Bear
c) Seal Carcasses
d) Arctic Foxes
Answer: (d) Arctic Foxes

93. At which World Heritage Site in Central Africa did an unidentified number of elephants killing took place?
a) Dzanga-Ndoki national park
b) Aapravasi Ghat
c) Aksum
d) Bwindi Impenetrable National Park
Answer: (a) Dzanga-Ndoki national park

94. Which organisation become the only organization in the world to design and successfully test a new concept of needleless vaccine delivery system?
a) Voluntary Health Association of India (VHAI)
b) World Health Organisation Collaboration
c) Indian Institute of Science (IISc)
d) WHO, India
Answer: (c) Indian Institute of Science (IISc)

95. Name the Sun-powered plane that completed its first leg of journey with an aim to cross US on 4 May 2013.
a) Solar Impulse
b) Zero-Fuel Aircraft
c) Clean Generation Plane
d) HB-SIA
Answer: (a) Solar Impulse 

96.Tech Mahindra on 6 May 2013 signed agreement with which South African company to float a new company?
a) Falcorp
b) Anglo Platinum
c) Tongaat Hulett
d) Sanlam
Answer: (a) Falcorp

97. Who was named as the new Chief Executive Officer of Spirits Company Diageo on 7 May 2013?
a) Franz Humer
b) Paul Walsh
c) Ivan Menezes
d) None of these
Answer: (c) Ivan Menezes

98. Which company became the biggest profit maker on annual list of Fortune 500?
a) ExxonMobil
b) Walmart
c) Chevron
d) Apple
Answer: (b) Walmart

99. Who was appointed as the new Chief Executive Officer of South Africa’s AngloGold Ashanti on 9 May 2013?
a) Mark Cutifani
b) TT Mboweni
c) TJ Motlats
d) Srinivasan Venkatakrishnan
Answer: (d) Srinivasan Venkatakrishnan

100. Which mobile company on 8 May 2013 announced launch of Asha 501, a smart phone to beat the low-cost Android phones in developing markets like India?
a) Vodafone
b) Nokia
c) Reliance
d) Tata Indicom 
Answer: (b) Nokia 


101.What amount of loan is supposed to be provided by Asian Development Bank to India over next 3 years?
a) 6 Billion Dollars
b) 4.5 Billion Dollars
c) 4 Billion Dollars
d) 4.8 billion dollars
Answer: (a) 6 Billion Dollars

102. As per the survey undertake by HSBC, in the month of May 2013, India’s services sector grew at its slowest pace in one and half years during the month of  April 2013 as costs for raw materials, petrol and labour increased considerably. What was the downfall in Composite Output Index from 51.4 Percent in March 2013?
a) 50.50 Percent
b) 50.35 Percent
c) 50.23 Percent
d) 50.39 Percent
Answer: (a) 50.50 Percent

103. Market regulator SEBI in May 2013 approved an angel fund to address the problem of resource crisis for start-up companies across the country. What amount of Fund was approved?
a) 10 Million Dollars
b) 6 Million Dollars
c) 7.5 Million Dollars
d) 9 Million Dollars
Answer: (a) 10 Million Dollars

104. The Foreign Exchange Earnings (FEEs) from tourism in terms of Rupee in April 2013 rose by what percent from the one recorded in April 2012?
a) 4  Percent
b) 5 Percent
c) 6.5 Percent
d) 7  Percent
Answer: (d) 7 Percent

105. What export target was announced by Union Government for the current financial year 2013-14 to support the slowdown in the global markets?
a) 375 Billon Dollars
b) 450 Billion Dollars
c) 325 Billion Dollars
d) 365 Billion Dollars
Answer: (c) 325 Billion Dollars 

Current Affairs of May 2013-Part 4 of 5

61.What is the name of the Arctic research station of India?
a) Himadri
b) Maitri 
c) Bharati
d) Dakshin Gangotri
Answer: (a) Himadri

62. Name the first Asian country that successfully did navigation in the Arctic Circle?
a) India
b) China
c) Singapore 
d) South Korea
Answer: (b) China

63. Name the organization that granted India an observer status in the Arctic Circle?
a) Arctic Union
b) Arctic Council
c) International Council on Arctic Circle
d) UN
Answer: (b) Arctic Council 

64. What impact will the observer status granted to India in Arctic Circle will bring to it?
I. India will get a chance to navigate in the arctic circle freely and also take a step ahead to explore oil and gas in the region
II. The observer status also improved the ties between India and Russia at the same time
III. India will get an opportunity to contribute its scientific expertise in the polar research 
IV. None of the above 
a) Statement I and III are correct 
b) Only Statement I is correct 
c) Statement I, II and III are correct 
d) Statement IV is correct 
Answer: (a) Statement I and III are correct 

65. Name the four countries that were granted the observer status in Arctic Circle by Arctic Council in May 2013?
a) India, China, Pakistan, Singapore and South Korea
b) China, Italy, Singapore, North Korea and South Korea
c) Palestine, China, India, Singapore and South Korea
d) India, China, Italy, Singapore and South Korea
Answer: (d) India, China, Italy, Singapore and South Korea

66. Name the place where the meeting of Arctic Council was held to grant India, China, Italy, Singapore and South Korea an observer status in Arctic Circle. 
a) Kiruna, Sweden
b) Moscow, Russia
c) New Delhi, India
d) Beijing, Japan
Answer: (a) Kiruna, Sweden

67. The Union Minister of Commerce and Industry, Anand Sharma during his two day visit to Japan from 17 to 18 May 2013 sought more market access for Indian exporters in sectors like _____________ products in Japan.
a) Agriculture and marine 
b) Agriculture, Marine and pharmaceutical
c) Agriculture and pharmaceutical
d) Marine and pharmaceutical
Answer: (b) Agriculture, marine and pharmaceutical

68. Krishna Tirath on 16 May 2013 signed a ___________ Women’s Forum Resolution to empower Women. 
a) IBSA Resolution
b) Stop Rape Campaign
c) Bolsa Familia of Brazil
d) None of the above
Answer: (a) IBSA Resolution 

69.As per latest Report by the Food & Agriculture Organization (FAO) which country is the largest consumer and producer of Chickpeas in the world?
a) Australia
b) Myanmar
c) Turkey
d) India
Answer: (d) India 

70. The Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) on 9 May 2013 approved the proposal of the Ministry of Shipping for setting up of two major ports in the country. In which Indian state the two ports will be situated?
a) West Bengal and Andhra Pradesh
b) Himachal Pradesh and Goa
c) Tamil Nadu and Kerala
d) Gujarat and Meghalaya
Answer: (a) West Bengal and Andhra Pradesh

71. What Percent of Equity sale was approved by Coal India Limited in an Inter-Ministerial Group (IMG) on 10 May 2013?
a) 13 Percent
b) 12 Percent
c) 10 Percent
d) 16 Percent
Answer: (c) 10 Percent

72. By what percentage Retail inflation declined in April 2013 because of reduction in prices of vegetables, edible oil and protein-based items as per the data released on 13 May 2013.
a) 9.39 Percent
b) 10.39 Percent
c) 11.69 Percent
d) 7.39 Percent
Answer: (a) 9.39 Percent

73. By what percent the Indian exports grew in the month of April 2013 and stood at 24.16 billion US Dollar.
a) 1.6 Percent
b) 3.5 Percent
c) 4.3 Percent
d) 6.4 Percent
Answer: (a) 1.6 Percent 

74.The Union Cabinet on 6 May 2013 had cleared important changes to the National Rural Livelihoods Mission _________ in a major boost to the roll out of the women’s self help group model across the country?
a) Khadyaan
b) Sukhoslam
c) Jeevan Suraksha 
d) Aajeevika
Answer: (d) Aajeevika

75. The Union Cabinet of India on 1May 2013 approved major changes to the National Rural Livelihoods Mission (NRLM) with the objective of removing poverty in rural areas by empowering women. Approximately, 25 lakh Women Self Help Groups (SHGs) will be given bank loans at an interest rate of _______ percent?
a) 7 percent 
b) 6 percent 
c) 7.2 percent 
d) 6.8 percent 
Answer: (a) 7 percent

76. The Union Government of India on 8 May 2013 approved _____________ policy with an aim to create a secured Computing environment across the country?
a) Computing Policy of India
b) National Cyber Policy 
c) National Policy of Computing 
d) National Cyber Security Policy
Answer: (d) National Cyber Security Policy 

77. The Minister for Women & Child Development, Krishna Tirath on 9 May 2013 launched the World Bank assisted___________. The aim of the programme is improvement of child development and nutritional outcomes for children in selected districts having higher proportional of child under nutrition.
a) ICDS Systems Nutrition Improvement Project 
b) ICDS Systems Strengthening and Nutrition Improvement Project 
c) ICDS Systems Strengthening for the Nutrition Improvement Project 
d) ICDS Nutrition Improvement Project 
Answer: (b) ICDS Systems Strengthening and Nutrition Improvement Project (ISSNIP)

78. Ministry for Consumer Affairs, Food & Public Distribution introduced amendments in the National Food Security Bill in the Lok Sabha on 9 May 2013 and placed the amended Bill for consideration and passing by the House. Which of the following statements related to the Bill are true?
I. The Government decided to move certain amendments to the Bill Based on the recommendations of the Standing Committee on Food, Consumer Affairs and Public Distribution
II. These amendments seek to make the framework of the proposed legislation simpler, provide more flexibility to States/UTs in its implementation and to address some of the concerns raised by them.
III. Protection of entitlements under Targeted Public Distribution System:The entitlement of Antyodaya Anna Yojana (AAY) households, which constitute poorest of the poor will, however, be protected at 35 kg per household per month.
IV. Statement I and II are only true
a) Statement I, II and III are true
b) Statement IV is true
c) Statement I and II are only true
d) Only statement I is true
Answer: (a) Statement I and II are only true 

79.Which Switzerland based Tennis Player defeated Spain’s David Ferrer in the final match to win ATP World Tour, Portugal Open 2013 title at Oeiras on 5 May 2013.
a) Andy Murray
b) Novak Djokovic
c) Rafael Nadal
d) Stanislas Wawrinka
Answer: (d) Stanislas Wawrinka

80. Name the Manchester United Manager who announced his retirement on 8 May 2013 putting an end to his 26 years journey as the in-charge of Manchester United.
a) Alex Ferguson
b) Ron Atkinson
c) Dave Sexton
d) Matt Busby
Answer: (a) Alex Ferguson

Current Affairs of May 2013-Part 3 of 5

41.The European Union made decision in May 2013 to impose a continent-wide ban on the Pesticides namely neonicotinoids to help which species of insects?
a) Honey Bees
b) Ants
c) Beetle
d) Lady Bird
Answer: (a) Honey Bees

42. Scientists of which country created the smallest droplets of the world?
a) Poland
b) England
c) Switzerland
d) US
Answer: (c) Switzerland

43. Name the technique that was used in generation of first Cloned Human Embryo by the American Scientists?
a) Somatic Cell Nuclear transfer technique
b) Nuclear transfer Somatic Cell technique
c) Nuclear transfer technique for Somatic Cell
d) None of the above
Answer: (a) Somatic Cell Nuclear transfer technique

44. Name the first Indigenous developed Rotavirus Vaccine of India.
a) Rotacid
b) Rotovac
c) Rotomid
d) Rotavac
Answer: (d) Rotavac

45. What is the name of world’s ultra-light substance created by Zhejiang University in China?
a) Carbon Nanotubes
b) Carbon Aerogel
c) Granite
d) Lead
Answer: (b) Carbon Aerogel 

46.Which industry manufacturers were on 17 May 2013 ordered by the Competition Appellate Tribunal (Compat) to deposit an amount of 630 crore Rupees, an amount equal to 10 percent of total penalty imposed on it by CCI in June 2012? 
a) Oil manufacturers
b) Iron Ore manufacturers
c) Petroleum manufacturers
d) Cement manufacturers
Answer: (d) Cement manufacturers

47. Which company on 15 May 2013 achieved 50 billion apps download milestone?
a) Apple
b) Google
c) Yahoo!
d) Samsung
Answer: (a) Apple

48. Star India in the month of May 2013 launched which new movie channel?
a) Star Movies
b) Star Movies Actions
c) Fox Action Movies
d) Fox Movies
Answer: (b) Star Movies Actions

49. Which Asset Management Company on 13 May 2013 signed a Memorandum of Understanding (MoU) with eight Public Sector Banks for acquisition of infrastructure loans?
a) IL&FS Financial Services Limited (IFIN)
b) IL&FS Infrastructure Debt Fund (IIDF)
c) IL&FS Infra Asset Management Limited (IAML)
d) None of these 
Answer: (c) IL&FS Infra Asset Management Limited (IAML)

50. Indian Farmers Fertiliser Co-operative (IFFCO), on 11 May 2013 signed a long-term agreement with which Brazilian mining company for supply of rock phosphate?
a) Vale SA
b) Ferrous Resources
c) Votorantim Metais
d) Caemi
Answer: (a) Vale SA 

51.The monetary assistance under the Indira Awas Yojana (IAY), the housing scheme for the poor, giving priority to the scheduled castes, tribes and minorities has been raised by what amount?
a) 25000 rupees
b) 35000 rupees
c) 15000 rupees
d) 30000 rupees 
Answer: (a) 25000 rupees

52. Name the first Indigenous developed Rotavirus Vaccine of India.
a) Rotavac
b) Rotacid
c) Rotovac
d) Rotomid
Answer: (a) Rotavac

53. 
The Union Government on 15 May 2013 had set up an expert Committee under the supervision_____________ to evolve a composite index to measure backwardness of states.
a) Bharat Ramaswami
b) Raghuram G Rajan
c) Najeeb Jung 
d) Nirija G Jayal
Answer: (b) Raghuram G Rajan

54. 
The government on 13 May 2013 approved new guidelines for the Indira Awas Yojna Scheme for rural poor. Which of the following statements about the newly issued guidelines are true?
I. Building Toilets has been made compulsory under the Indira Awas Yojna.
II. Manual scavengers freed bonded labourers and tribal groups will be given preference in allotments.
III. The allocation for each dwelling unit was increased from 45000 rupees to75000 rupees.
IV. In Maoist-affected and hilly regions, the allocation would now be 75000 rupees from the existing 48500 rupees. Landless labourers which were given 10000 rupees for buying land would now be given 20000 rupees.
a) All the statements are true
b) Only statement I is true
c) Only statement II are true
d) Only statements II and III true
Answer: (a) All the statements are true

55. 
Union Government of India on 16 May 2013 revised the criteria for creamy layer of Other Backward Classes (OBCs) from 4.5 lakh rupees to ________ lakh rupees to avail benefits of reservations in government jobs and admissions to central educational institutions.
a) 6.5 lakh
b) 5.7 lakh
c) 12 lakh
d) 6 lakh
Answer: (d) 6 lakh 


56.Name the three cricketers who were arrested by the special cell of Delhi on the alleged spot fixing charges during the sixth edition of Indian Premier League?
a) Shreesanth, Ajit Chadila and Ankeet Chavan
b) Shreesanth, Ajit Chadila and Ajinkya Rahane
c) Shreesanth, Ajinkya Rahane and Ankeet Chavan
d) Shreesanth, Mohit Khurana and Ankeet Chavan
Answer: (a) Shreesanth, Ajit Chadila and Ankeet Chavan

57. Name the IPL team from which the three cricketers Shreesanth, Ajit Chadila and Ankeet Chavan arrested by Special Cell of Delhi Police belong? 
a) Kings XI Punjab
b) Delhi Daredevils
c) Rajasthan Royals
d) Chennai Super Kings
Answer: (c) Rajasthan Royals

58. Name the place, where the meet between International Olympic Committee (IOC) and Indian Olympic Association (IOA) was held to identify the principle on a roadmap to bring India back in the Olympic Fold?
a) New Delhi
b) Geneva
c) Lausanne
d) Kiruna
Answer: (b) Lausanne

59. Which Cricketer from England was named the England cricketer-of-the-year for 2012-13, in an acknowledgement of the Sussex wicket-keeper's consistency with both bat and gloves?
a) Matt Prior
b) Alastair Cook
c) Stuart Board
d) James Anderson
Answer: (a) Matt Prior

60. Name the Legendary Footballer and Former England captain who on 16 May 2013 announced his retirement from professional football and gave an end to his illustrious career of more than two decades.
a) Ashley Cole
b) Wayne Rooney
c) Steven Gerrad
d) David Beckham
Answer: (d) David Beckham 

Current Affairs of May 2013-Part 2 of 5

21.Iran in May 2013 gave ______________ news agency permission to reopen its Tehran bureau. The work there was suspended in March 2012 over one of its video reports?
a) Reuters
b) APTN
c) PTI
d) Federal Agency on Press
Answer: (a) Reuters

22. Preliminary data released from _______________ statistics agency in May 2013 revealed the fact that the French economy has entered a shallow recession after shrinking by 0.2 percent in the first quarter of the year.
a) UK National Statistics
b) Albania Institute of Statistics
c) Bahamas The Department of Statistics
d) INSEE (National Institute for Statistics and Economic Studies)
Answer: (d) INSEE (National Institute for Statistics and Economic Studies)

23. India and Netherlands in May 2013 signed a Memorandum of Understanding on _____________ in the field of Spatial Planning, Water Management, and Mobility Management at Hague, Netherlands during the visit of Kamal Nath, Minister for Urban Development and Parliamentary Affairs.
a) Development Cooperation 
b) Planning Cooperation
c) Technical Cooperation
d) None of the above 
Answer: (c) Technical Cooperation

24. 14th Round of India–EU BTIA Negotiation Concluded in May 2013 was held at _______?
a) London
b) Geneva
c) New Delhi
d) Mumbai
Answer: (c) New Delhi

25. Name the country that legalized Gay Marriage in May 2013?
a) Britain
b) France
c) Germany
d) USA
Answer: (b) France

26. The Democratic Republic of Congo (DRC) in May 2013 declared that it will start the work on world’s biggest hydroelectric __________ dam on Congo River in October 2015?
a) Inga Dam
b) Three Gorges Dam
c) Congo Dam
d) Kiymbi Dam
Answer: (a) Inga Dam

27. The Indian envoy to Colombo Ashok K Kantha in May 2013 announced that Indian companies have invested nearly ________ billion dollars in Sri Lanka, since 2003.
a) 11
b) 1
c) 3
d) 7
Answer: (b) 1

28.
 A bilateral meeting between India and Switzerland was concluded in May 2013 at __________? The meeting was held on the sidelines of World Health Assembly.
a) New Delhi
b) Bern
c) Zentrum Paul Klee
d) Geneva
Answer: (d) Geneva

29. Afghanistan Parliament on in May 2013 blocked law aimed at strengthening provisions for women's freedom. The Parliament argued that parts of the law _____________?
a) Violated Islamic principles and encouraged disobedience
b) Violated Islamic Principles 
c) Encouraged Disobedience 
d) Violation of moral code and religious law of Islam
Answer: (a) Violated Islamic principles and encouraged disobedience

30. What is the target that India China wants to achieve in two-way trade by 2015 for the financial year 2014-15?
a) 110 Billion US Dollars
b) 100 Billion US Dollars
c) 90 Billion US Dollars
d) 105 Billion US Dollars
Answer: (b) 100 Billion US Dollars 

31.Which of the following is correctly matched with reference to Italian Open 2013?
a) Rafael Nadal beat Roger Federar to win Italian Open 2013
b) Roger Federar beat Rafael Nadal to win Italian Open 2013
c) Novak Djokovic defeated Roger Federar  to win Italian Open 2013
d) Andy Murray defeated Rafael Nadal to win Italian Open 2013
Answer: (a) Rafael Nadal beat Roger Federar to win Italian Open 2013

32. The Boxers from which Country won the 2013 Invitational FXTM International Limassol Boxing Cup held in Limassol, Cyprus on 19 May 2013.
a) Belgium
b) Germany
c) Pakistan
d) India
Answer: (d) India

33. Name the IPL Team which Defeated Chennai Super Kings in Final to Lift its First IPL Trophy by winning the IPL Season 6
a) Kolkata Knight Riders
b) Pune Warriors
c) Royal Challengers Bangalore
d) Mumbai Indians 
Answer: (d) Mumbai Indians 

34. Name the top seeded Doubles Players who defeated Mahesh Bhupati and Rohan Bopanna on 19 May 2013 to claim the Rome Master 2013.
a) Philipp Marx and Florin Mergea
b) Martin Damm and Leander Paes
c) Mariusz Fyrstenberg and Marcin Matkowski
d) Mike and Bob Aryan
Answer: (d) Mike and Bob Aryan

35. Name the government Body which will Provide Financial Assistance to Mary Kom Regional Boxing Foundation, in Imphal
a) National Sports Development Fund
b) Sports Development Council
c) All India Council of Sports Development
d) Sports Committee of India
Answer: (a) National Sports Development Fund 


36.The Supreme Court of India on 19 May 2013 pronounced its decision on the two-finger test on a rape victim and directed the government to provide better medical procedures to confirm sexual assault. What is the reason cited by the Court to ban the two finger test?
a) Because the test is medically unfit
b) Because it impacts the health of the victim
c) The test violates her right to privacy
d) All the three reasons mentioned above were cited by the court 
Answer: (c) The test violates her right to privacy

37. The Election Commission of India and the National Literacy Mission Authority, Ministry of Human Resource Development, on 21 May 2013 signed a Memorandum of Understanding (MoU) on _______________ in New Delhi? 
a) Electoral Literacy and Greater Participation for a Stronger and Inclusive Democracy
b) Greater Participation for a Stronger and Inclusive Democracy only
c) Electoral Literacy and Greater Participation for Democracy only 
d) Electoral Literacy and Inclusive Democracy only 
Answer: (a) Electoral Literacy and Greater Participation for a Stronger and Inclusive Democracy

38. The Union Ministry of Health and Family Welfare on 21 May 2013 relaxed the eligibility parameters for the _____________ with an expectation of reducing the neonatal and maternal mortality in young mothers.
a) Janani Suraksha Yojana 
b) Janani-shishu Suraksha Yojna
c) Sishu-Janani Suraksha Yojna
d) Maa-Shishu Suraksha yojna
Answer: (a) Janani Suraksha Yojana 

39. The Cabinet Committee on Economic Affairs on 23 May 2013 approved the proposal of Department of AIDS Control, Ministry of Health & Family Welfare for the implementation of National AIDS Control Support Project (NACSP) under the National AIDS Control Programme (NACP). The amount for this would be 2550 crore Rupees. The Government of India as well as the World Bank will finance the NACP in equal proportions. Which of the following statements about the benefits of project is/are false?
I. Strengthening Behaviour Change Communication (BCC) and demand generation
II. Intensifying and consolidating prevention services with a focus on highly vulnerable populations, high risk groups and bridge population
III. Institutional strengthening and financial management
IV. The project would also help in controlling the spread of HIV infection in India as well as the countries in the sub-continent 
a) Statement I and IV are false
b) Statement I and II are False
c) Statement IV Is false
d) Statement III is False
Answer: (c) Statement IV is false

40. The Union Government of India on 24 May 2013 announced that under the 12th Five Year Plan it will set up Institutes of Teacher Training at Block Level in __________ districts. The decision of the union Government will help in strengthening the teacher training capacity across the nation.
a) 197 
b) 196
c) 200
d) 176
Answer: (b) 196 

Friday, March 7, 2014

Current Affairs of April 2013-Part 7of 7

121. Areas in which the MoUs were signed between, India and Mauritius include?
a) Medical Research 
b) Telemedicine
c) Health Tourism 
d) Construction of Roads and development of new cities in Mauritius 
Answer: (d) Construction of Roads and development of new cities in Mauritius 

122. India and Singapore on 2 April 2013 signed an enhanced air services agreement. Which of the statements in context of the agreements signed are true?
I. To build on the existing 216 weekly flights and meet the growing demand for air connectivity between both the countries.
II. Bilateral air services agreement in this context was enhanced to include more capacity entitlements.
III. Singapore is linked by air services to 12 Indian cities, having the most frequent flights to India out of Southeast Asia.
IV. Both countries decided to meet once in two years to review the matters of the air services
a) Statements I, and III are true
b) Statements I, II and IV are true
c) Statements I, II and III are true 
d) All the four statements are true
Answer: (c) Statements I, II and III are true 

124.Name the person, who was appointed as the secretary of the Department of Telecommunications (DoT) in India. 
a) M F Farooqui
b) R Chandrashekhar
c) Kartikeya Sarabhai
d) Sonal Dabra
Answer: (a) M F Farooqui

125. FE India’s Best Banks Award-2012-13 was announced in last week of March, name the bank that won the recognition of its strong fundamentals and dynamic growth model.
a) Nainital Bank
b) J&K Bank
c) HDFC Bank
d) Andhra Bank
Answer: (b) J&K Bank

126. World Autism Awareness Day is celebrated on?
a) 1 April
b) 2 April
c) 3 April
d) 4 April 
Answer: (b) 2 April

127. Olive Crown Awards 2013 were announced on 1 April 2013, which of the following statements related to the award ceremony are true in context of the award. 
I. The award ceremony was held at Shangri-La Hotel, New Delhi
II. Grey Worldwide, the New York-based advertising and marketing company was awarded with Agency of the year title
III. The Olive Crown Awards celebrate the creative excellence in the area of green advertising.
IV. Kewal Kiran Clothing grabbed the Advertiser of the Year Award for Green Turn Water Saver Jeans
a) Statements I, II and III are true 
b) Statements I, III and IV are true
c) Statements II, III and IV are true
d) All the four statements are true
Answer: (c) Statements II, III and IV are true

128. Name the person who was appointed as the Director of the industry body Confederation of Indian Industry (CII) for the year 2013-14.
a) Nandan Nilekani
b) Sumit Mazumder
c) S Gopalakrishnan
d) Adi Godrej
Answer: (c) S Gopalakrishnan

129. The Supreme Court of India rejected a patent plea for Cancer Drug Called Glivec. Which of the statements related to the patent issue true?
I. The patent plea was filed by Novartis, the Swiss drug maker, to patent the updated version of cancer drug called Glivec
II. The plea was dismissed by the court on the basis that there was no inventiveness or novelty in the new version of the drug.
III. The Supreme Court ruled that the application for patent on beta-crystalline salt did not meet any inventiveness or novelty standard, therefore the company’s plea for patent was dismissed.
IV. Comptroller General of Patent and Design denied the patent on the grounds that only certain changes were made to its existing drugs under sections 3(d) and 3(b) of the Indian Patent Law.
a) Statements I, II and III are true 
b) Statements I, III and IV are true
c) Statements II, III and IV are true
d) All the four statements are true
Answer: (d) All the four Statements are true

130. India Post in the last week of March 2013 decided to establish third Automated Mail Processing Centre in which city by April 2013.
a) Delhi
b) Mumbai
c) Ahmadabad
d) Hyderabad
Answer: (d) Hyderabad 

131. 
Survey of India (SOI) filed a complaint against Google on their activity of Mapathon 2013. Which of the following statements in context of the event and SOI’s claim true?
I. The Mapathon contest was conducted by Google in February-March 2013.
II. As per the compliant from Survey of India (SOI), the activity of Mapathon 2013 violated the National Map Policy and likely jeopardizes the national security interest. The participants of the contest, being unaware of the law of the land would have violated the law.
III. Preamble of the National Map Policy, 2005 states that, the responsibility for producing, maintaining and disseminating the topographic map database of the whole country, which is the foundation of all spatial data vests with the Survey of India.
IV. Mapathon 2013 was a contest created by Google and Facebook in which it asked the Indian Citizens to map their neighbourhood and send the same to Google for being uploaded on the search engines. Rewards to the 1000 best entries were also announced by Google. The contest was conducted from 12 February to 25 March 2013.
a) Statements I, II and III are true 
b) Statements I, III and IV are true
c) Statements II, III and IV are true
d) All the four statements are true
Answer: (a) Statements I, II and III are true